torstai 14. maaliskuuta 2013

Pirkanmaan pedofiiliepäily

14.3. Iltalehti


Alakoulun opettajaa epäillään useiden lasten hyväksikäytöstä Pirkanmaalla. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Tapauksessa on useita asianomistajia, ja poliisi on tutkinut tapausta jo pitkään. Vanhimmat tapaukset ovat vuodelta 2007.

-Tapaukset tulivat asianomistajien kautta ilmi, sanoo tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen. Uhreja on toistakymmentä.

Epäilty miesopettaja pidätettiin virasta toistaiseksi kesken lukuvuoden. Tapaus siirtyy syyttäjälle ensi viikolla.


Kommentoin blogissani paljon opetusalan ajankohtaisia asioita. Nyt kommentoitavana on blogini kautta aikain iljettävin uutinen. 

Opettajan oppilaisiin kohdistuva pedofilia on Suomessa onneksi hyvin harvinaista. Kotikaupungissani Vantaalla oman urani aikana on jäänyt julkisesti kiinni kaksi "opettajapedofiilia". Molemmat olivat sijaisopettajia, heillä ei ollut opettajankoulutusta, vaan he hakeutuivat uskottavasti uhriensa ääreen. Molemmissa tapauksessa koulun rehtoreista tehtiin syntipukkeja.

Lain mukaan jokaisen uudeksi opettajaksi valitun on toimitettava koululle rikosrekisteriote, jolla todistetaan, ettei opettajalla ole taustallaan seksuaali-, väkivalta- tai huumerikoksia. Ihmeellistä on, että sijaisilta ei rikosrekisteriotetta vaadita. Ilman opettajankoulutusta oleva ihminen voi tulla kouluun opettamaan lapsia noin vain.

Olen vaatinut blogissani opettajarekisteriä, josta rehtorit voisivat tarkistaa, onko virkaa hakeva opettaja pätevä tai ei. Tällä viikolla myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaati samaa, mistä olen iloinen.

Myös sijaisopettajilta pitäisi vaatia rikosrekisteriote, epäpäteviltäkin. Aina, kun tullaan uuteen kouluun, ote olisi näytettävä koulun rehtorille.

Yllä olevasta uutisesta ei selviä, onko epäilty oikea opettaja vai ns. valeopettaja. Ilmeisesti kyse on ollut epäasiallisesta koskettelusta. Joka tapauksessa tapaus on uhrien lukumäärältään Suomen kouluhistorian iljettävin. Täytyy ihmetellä, miten epäilty on voinut huseerata uhriensa kimpussa vuodesta 2007 asti.

2 kommenttia:

 1. Jouduin poistamaan Mikko pa:n kommentin, koska siinä mainittiin nimiä.

  En ole inkvisiittori.

  VastaaPoista
 2. Kyllä meidänkin koulussa 90-luvulla opettaja liikuntatunneilla halusi päästä koskemaan - ainakin jollain tavalla - tyttöoppilaita. Esimerkiksi tangon ylitse kapuamisessa ope avitti tyttöjä nostamalla kädellä pepun alta, ja pojille ei sitten vastaavaa apua herunutkaan.
  Silloin asiasta korkeintaan naureskeltiin, mutta nykyään voisi nousta haloo.

  Yläasteen liikunnan opettajalla oli taas outo tapa vierailla suihkutilassa ja "varmistaa", että kaikki pojat peseytyvät...

  VastaaPoista