tiistai 6. lokakuuta 2009

Älä lyö lasta!

Yle 5.10.

Vanhemmat ja koululaiset ovat eri puolilla maata käyneet vastarintaan koulusäästöjä vastaan. Muun muassa Raaseporissa ja Lopella osoitettiin maanantaina mieltä. Myös esimerkiksi Espoossa ja Oulussa säästöt kirvoittavat arvostelua.

Pikkuhiljaa aletaan herätä. Vanhemmat tajuavat, että säästöt ovat suoraan omalta lapselta pois. Kunta on kuntalaisia varten, siksi sitä kunnallisveroa maksetaan.

On väärin, että lasten opetus säästetään henkihieveriin. On oikein, että vanhemmat vaativat kunnollista opetusta kotikunnaltaan.

Esimerkiksi Espoon kymmenen prosentin säästötavoite suoraan oppitunneista on älytön. On outoa, että Suomessa opetus ei ole enää yhdenvertaista.

Lasten perusoikeudet määritellään Suomen Hallitusmuodossa. Hallitusmuodon mukaan lapsia tulee kohdella tasa-arvoisesti ja yksilöinä.

Voidaanko enää puhua lasten tasa-arvoisesta kohtelusta, kun opetuksen taso on riippuvainen asuinkunnasta?

- Siellä annetaan muutamia ympäripyöreitä lukuja, ja on vähän epäselvää, että onko ne yhdeltä vai seitsemältä vuodelta. Sitten kun pyydetään täsmentämään ja näyttämään paperi, että mikä osuus tuottaa minkäkin verran säästöjä, niin niistä ei saa mitään tietoa. Eli oletan, että siellä käydään sellaista arvuuttelua, että tästä voitaisiin saada säästöjä, ja toivotaan parasta. Paniikkinappulaa on painettu selvästi, vanhempia edustava Miikka Soivio valittaa.

"Paniikkinappula" kuvaa tilannetta hyvin. Kun ei muuta keksitä tai osata, niin lasten opetusta vähennetään.

Raaseporin mielenosoituksissa lapset kantoivat kylttejä, joissa luki:

Älä lyö lasta.
Kuuntele minua.

Miksi yhteiskunta lyö laimin tulevaisuutensa? Nyt tehtävät paniikkisäästöt otetaan vielä kaksinverroin takaisin mm. kasvavina sosiaali- ja terveydenhoidon kuluina.

Olen ihmetellyt, miksi jonkun paniikkikunnan vanhemmat eivät ole kollektiivisesti haastaneet kuntaansa oikeuteen opetuksen laiminlyönneistä. Luulen, että Espoon kaupunki sohaisi juuri tähän ärsytyspisteeseen, Espoo on pullollaan vaativia koulutettuja vanhempia, juristejakin.

2 kommenttia:

  1. Opettajat itse ovat suhteellisesti ottaen oikein hyvin edustettuina kuntien valtuustoissa, (suhteellisesti ottaen paremmmin kuin mikään muu ammattiryhmä) hallituksissa ja lautakunnissa. Myös eduskunnassa on n. 10 opettajataustaista.


    Silti säästöt jyräävät.

    Pääkaupunkiseudulta löytyy myös yhdistelmäihmisiä OAJ:n vastuuhenkilöistä, jotka ovat sekä opettajia että kunnan valtuutettuja. Monet kok. Loput vihr.

    Silti äänestävät "välttämättömien" säästöjen puolesta. Ovat valaistuneet vastuun paikallaan.

    Ilmeisesti ovat meitä viisaampia, valittuja.

    Pitäisikö meidän lopettaa valittaminen bloggari? Ja antaa itseämme viisaampien, rauhallisten ja sovinnollisten ihmisten, hoitaa tätä yhteiskuntaprojektia?!

    Me emme varmaan vaan tajua miten välttämätöntä tämä kaikki on....

    Nyt ei mitään ulosmarsseja, ei mitään lakkoja, ei mitään protestia, oikeusjuttuja kuntia vastaan.

    Me voimme aina kirjoittaa yleisönosastoon nimimerkillä "todella väsynyt ope Etelä-Suomesta." Tätä tendenssiä ammattiliittomekin tukee.

    OUT

    Kysymys nro 1. Kuinka monta OAJ:n jäsentä istuu lomautus- ja koulusäästökuntien valtuustoissa?

    Vastaus: otettava selvää.

    VastaaPoista
  2. Out...

    "Pitäisikö meidän lopettaa valittaminen bloggari? Ja antaa itseämme viisaampien, rauhallisten ja sovinnollisten ihmisten, hoitaa tätä yhteiskuntaprojektia?!

    Me emme varmaan vaan tajua miten välttämätöntä tämä kaikki on...."

    Enkeliporsas:

    Niin...joskus sitä tuntee itsensä tyhmäksi, kun sitä ihmettelee tätä menoa.

    Mutta, ei anneta periksi, jatketaan valistuksen hengessä...ehkä he joskus ymmärtävät.

    VastaaPoista