keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Miksi Antti Korhosesta tehtiin pelinappula?

17.4. Iltalehti


OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ihmettelee, mikä on ollut Helsingin opetusviraston virkamiesten motiivi tiedottaa yksittäistä henkilöä koskevassa asiassa.

- Opetusvirasto ei puhu yleisesti koulurauhasta, vaan Antti Korhosesta. Tämä herättää ihmetystä eri ihmisten välisistä mahdollisista kytköksistä, Luukkainen puntaroi.

Opetusviraston tiistaina julkaisemien yksityiskohtaisten tietojen mukaan liialliseen voimankäyttöön syyllistynyt Korhonen olisi tarttunut oppilasta kiinni rinnuksista ja kaulaliinasta. Opettaja yritti saada oppilaan poistumaan ruokalasta repimällä häntä vaatteista ja työntämällä hänet selkä seinää vasten.

Korhonen ei itse suostunut kommentoimaan uusia tietoja Iltalehdelle. OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen sen sijaan kertoi Korhosen kiistävän uudet tiedot.

- Uudet tarinat eivät Korhosen mukaan pidä paikkaansa, eikä hän tunnista niistä itseään, Mustonen totesi.

OAJ seisoo yhä opettajan takana tapauksessa.

Netissä on OAJ:n tietojen mukaan lähtenyt liikkeelle toinen, hieman pidempi versio kohuvideosta.

- Voidaan epäillä, onko nyt julkisuudessa näkynyttä 15 sekunnin videota manipuloitu, Luukkainen pohti.

OAJ:n on aikomus odottaa apulaisvaltakunnansyyttäjän ratkaisua asiassa. Päätöksen on määrä tulla sen jälkeen, kun loppuvaiheessa oleva poliisitutkinta valmistuu.

- Selvittäkööt juristit, mikä on totta ja mikä ei, sanoi Luukkainen.

 
Mitä enemmän Alppila-gatea on vatvottu, sitä enemmän asia herätää kummastusta.

Mikä tekee opettaja Antti Korhosen tapauksesta niin poikkeuksellisen, että Korhonen sai potkut suorilta jaloilta?

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoi 12.4. Vantaan Sanomissa, että esim. Vantaan peruskouluissa on sattunut kuluvana lukuvuonna noin 20 tilannetta, jotka muistuttavat opettajan erottamiseen johtanutta Alppilan koulun välikohtausta.


Miksi Alppilassa ei noudatettu opetusalalla noudatettua yleistä kaavaa, ensin keskustellaan, sitten voidaan antaa huomautus tai varoitus? Jos mikään ei auta, turvaudutaan potkuihin.

Alppilan rehtorit eivät antaneet perheelliselle Antti Korhoselle uutta mahdollisuutta. Korhonen totesi, että Tämä tuhoaa perheemme talouden.

Rehtori Sari Aarniokoski teki Korhosesta tutkintapyynnön poliisille. On hyvä ottaa objektiivinen taho (poliisi) selvittämään, mitä on tapahtunut, Aarniokoski totesi IS:lle 5.4.

Miksi Aarnikosken seuraaja rehtori Mari Uutaniemi ei malttanut odottaa tutkinnan tuloksia, vaan erotti Korhosen?

Miksi Opetusviraston linjajohtaja Outi Salo ei käyttänyt harkintaa, vaan hosui? Hän olisi aivan hyvin voinut palauttaa asian uudelleen käsittelyyn.

Miksi Opetuslautakunta ei ottanut kantaa Antti Korhosen erottamiseen? Kuntalain mukaan opetuslautakunta voi kumota erottamispäätöksen, muuttaa sitä tai hylätä koko oikaisuvaatimuksen. 

Puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto totesi, että tämä on mitä suurimmassa määrin juridinen asia. Minusta tämä asia on mitä suurimmassa määrin moraalinen.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ihmettelee samaa kuin minäkin, Tämä herättää ihmetystä eri ihmisten välisistä mahdollisista kytköksistä.

Minuun on otettu monia yhteydenottoja, joissa kerrotaan mitä ihmeellisimmistä kytköksistä. En ota niihin julkisesti kantaa. Jos asia kiinnostaa, kannattaa googlailla ja luuhailla netissä.

On myös kovasti ihmetelty Helsingin Opetusviraston johtamiskulttuuria.

Kun kouluissa tapahtuneita tilanteita aletaan ratkoa lakituvissa, ollaan hakoteillä.
 
Paraikaa Perusopetuslakia ollaan muovaamassa uuteen uskoon. Haluaako Helsinki Korhosen tapauksesta ennakkotapauksen, joka vaikuttaisi jollakin tavalla Perusopetuslain parlamentaariseen käsittelyyn? 
 
Opetusvirasto nyt tavallaan määrittelee opettajien oikeuksia, kuinka uhkatilanteissa tulee toimia. Halutaanko vaikuttaa Perustusopetuslain pykälän 36 tulkintaan?
 
"Jos poistettava oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä, tilanteen uhkaavuus, vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen."

12 kommenttia:

 1. Lisää ihmettelyä. Nyt oikeusoppineiden taholta.

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013041716905698_uu.shtml

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti en ole kerinnyt vielä kommentoida ko. uutista. Palaan kyllä asiaan.

   Poista
 2. Tosiaan, googlatkaa vähän. Puoli Suomea tietää jo näistä henk.kohtaisista kytköksistä jotka tässä hyvä sisar -vyyhissä ovat taustalla. Mm. oppilaan ja oppilaan äidin asianajaja on Kauniaisten opetuslautakunnan jäsen ja kuinkas sitten kävikään: Alppilan rehtori valittiin Kauniaisten opetuspäälliköksi. On myös paljon muuta. Sattumaa? Media ei toistaiseksi uskalla näihin taustoihin koskea - liian kuumaa kamaa, liikaa sisaria samasta poliittisesta viitekehyksestä koko ketjussa toisiaan puolustamassa ja toistensa selustaa turvaamassa?

  Nämä ovat tietenkin ilmaan heitettyjä avoimia kysymyksiä - toivon että toimittajat uskaltaisivat tutkia asiaa omalla ammattitaidollaan. Nyt on ollut kumman hiljaista, aivan kuin viraston rummuttama "totuus julki" olisi tarkoittanut koko totuuden julki tulemista.

  Taisi tulla esiin vain viraston totuus, ja sekin vain valikoidusti. Mutta kuten sanoin, emme tiedä. Voi olla ettemme tiedäkään ellei oikeus tutki myös ruokalavälikohtauksen jälkeisiä ja sitä edeltäviä tilanteita kunnolla.

  Tästä jupakasta tuli kaksi ikävää pelinappulaa, Korhonen ja tuo poistettu poika. Pelinappula on hänkin. Toivottavasti molemmat saavat apua, tukea ja voimaa elämäntilanteisiinsa ja toivottavasti myös koko jutun taustat tulevat julki. Moni tuntuu nyt tietävän tarkasti oman mielipiteensä asiasta mutta samaistuuko kukaan kahteen selästä pihalle työnnettyyn, Korhoseen ja siihen yläastelaiseen poikaan?

  VastaaPoista
 3. Vaikuttaisi siltä, ettei valtamedia suostu tuomaan esille tapaukseen olennaisesti liittyviä taustoja. Ilman niitä lopullista kuvaa tapahtumien kulusta on mahdotonta muodostaa. Valtamedia näkyy valinneen puolensa. Onneksi on kansalaisjournalismi:

  http://vasarahammer.blogspot.fi/2013/04/alppilan-tapahtumista.html

  VastaaPoista
 4. Selvästi näyttää siltä, että kyse ei ollut Korhoseen kohdistetusta kostosta tai rangaistuksesta. Tarkoituksena oli vain saada Korhonen ulos koulusta mahdollisimman nopeasti, ennenkuin hän paljastaa jotain ikävää, joka olisi ehkä ilmennyt niistä todistuksista, joita hän ei saanut nähtäväkseen. Ehkä Alppilan monikultuurisuuskokeiluun kuului jotain osaamisriippumattomia, etnopositiivisia arvosteluperusteita.

  VastaaPoista
 5. Kysymykseen "miksi" saattaa saada hyvää vinkkiä kysymyksellä "ketkä". Korhoseen kohdistuneen ajojahdin jäsenillä on joitain yhteisiä nimittäjiä. Ehkä en antavat parhaan vinkin syystä.

  VastaaPoista
 6. Minä en nyt vain tajua miksei media ala tätä selvittää, oikeasti, todella, kaikki tuo em. anonyymien tuomat kysymykset mukaan ottaen?

  Ensin media meni ilolla tapahtumiin mukaan, kun tilanne vaikutti aluksi selvältä, nyt se vetäytyy pois kun todellisia syviä uutisaiheita olisi tarjolla ja tutkittavana.

  Multa menee hei nyt oikeustaju....

  VastaaPoista
 7. Muiden anojen kanssa samaa mieltä.

  Qui bono, kuka hyötyy?

  - Marcus Tullius Cicero

  VastaaPoista
 8. Mulla ihan outo olo. Yleensä kun on uutisaihetta, niin toimittajat kalvaa kuin haaskalinnut luuytimiä myöten taustoja. Nyt vaietaan kuin muuri. Ihan pirun uteliaisuudesta olisi kiva tietää, onko ne turkkilaisjutut totta. Siis todella komppaan edellisiä ano....
  Eikö edes 7-päivää lehti saisi tästä myyntituloja?
  Nyt meni kumman hiljaiseksi siitäkin, että on toinen video, jossa toisen open kasvoja ei ole sumennettu ja näkee, open hymyilevän ihan lopussa. oh- sillekin syyte, kun ei jäänyt katsomaan miten kävi tai ainakin siitä, että nauroi oppilaalle. Klums, meni vähän sarkasmin puolelle

  VastaaPoista
 9. Uutta tietoa saatavilla:

  Kunta.tv-sivuilla Kyllönen kommentoi asiaa

  http://www.kunta.tv/web/guest?fileId=150175

  "Oppilas horjahtaa portaikkoon, mutta saa lattiasta kiinni"

  Missä ihmeen asennossa oppilas oikein tässä vaiheessa oli, kun edessä on ylöspäin menevä portaikko, johon hän on vähällä horjahtaa, mutta saa lattiasta kiinni?

  Kyllönen puhuu koko ajan tapahtumista niin kuin hän olisi itse ollut paikalla näkemässä, täysinä toteennäytettyinä faktoina.

  Varsinainen paljastus tulee sitten Kuntalehden sivuilla:

  http://www.kuntalehti.fi/Ajankohtaista/Kuntauutiset/2013/Sivut/Helsingin-opetuspaallikko-Alppilan-koulun-opettajat-ovat-kauhistuneita-tapahtuneesta.aspx

  "Oppilas oman kertomuksensa mukaan horjahtaa mutta saa kiinni lattiasta ettei kaadu portaisiin."

  Huomatkaa tärkein asia: "oppilas oman kertomuksensa mukaan"

  Apulaiskaupunginjohtaja Viljasen mukaan "Tilanne dokumentoitiin välittömästi haastattelemalla paikalla olleita opettajia ja oppilaita."
  http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/232690-kaupunki-puolustaa-voimakkaasti-alppilan-oppilasta

  Videolta näkyy hyvin, että vieressä seisoi koko ajan toinen opettaja, joka seurasi vielä ovensuusta pojan "horjahtelua". Miksi kyllönen ei vetoa hänen (paikalla olleen opettajan) kertomukseensa?
  http://www.youtube.com/watch?v=fExuLvadXOg

  Toisaalta tämä selittää Sari Aarniokosken perustelua: "oppilaalle aiheutui fyysisen ja psyykkinen vaara". Kyllähän siinä tulee tunne, että on pojalla vähän psyykkinen tasapaino järkkynyt, jos hän kertoo horjahtaneensa ylöspäin menevään portaikkoon, mutta saaneensa sitten lattiasta kiinni.

  VastaaPoista
 10. Toinen ope tosiaan hymyilee lopussa!!! Toisessa videossa 31 sekunnin kohdalla ei kasvoja ole sumennettu, niin näkee ilmeen. Että todella epäilyttää, kuinka vakava horjahtaminen oli.

  http://www.youtube.com/watch?v=GyFNNo9pE6c

  VastaaPoista
 11. Opetustoimenjohtaja Rauno Jarnilan kannanotto Antti Korhosen asiassa eli Alppila-keississä:
  http://www.hel.fi/static/public/hela/Opetuslautakunta/Suomi/Esitys/2013/Opev_2013-05-07_OLK_5_El/0328D66D-F212-41D3-9211-7F38E0F28B00/Oikaisuvaatimus_palvelussuhteen_purkamisesta.pdf

  Rauno Jarnila on varsin pätevä ja varsin tasapainoinen arvioija.

  VastaaPoista