perjantai 19. huhtikuuta 2013

Ammattietiikkaa ja ammattietiikkaa

18.4. Iltalehti


Viime aikoina on julkisuudessa puitu Alppilan tapausta, jossa opettaja sai potkut koulun ruokalassa tapahtuneen tönimisen vuoksi.

Oletko sinä kohdannut viime vuosina epäasiallista kohtelua opettajan taholta? Onko opettaja kiusannut tai jopa käynyt käsiksi? Kerro, missä ja miten tämä tapahtui.


Iltalehti on aloittanut opettajien vainoviikot.

Hieraisin silmiäni, kun luin eilistä Iltalehteä. Alppilan yläkoulun tapahtumat ovat inspiroineet Iltalehteä  kyseenalaiseen toimintaan, keräämään tietoja opettajien epäasiallisista kohteluista oppilaitaan kohtaan.

En epäile yhtään, etteikö Suomesta löytyisi oppilaita, joita opettajat olisivat kohdelleet epäasiallisesti. Opettaminen on hyvin inhimillistä toimintaa, kaikkea sattuu. Mutta onko mitään järkeä tehdä julkisia syntilistoja?

Mikään ei takaa, että ilmiannot ovat tosia. Puolustautuminen on hyvin vaikeaa, koska moni opettaja välttää julkisuutta viimeiseen asti.

Opettajat tekevät työtään kahdeksasta kahteen vuodesta toiseen kolmenkymmenen vuoden ajan. Jotkut väsyvät, jotkut leipääntyvät. Virheitä tehdään.

Joissakin yläkouluissa työ voi olla niin raadollista, että ympäristö voi raadollistaa opettajan niin, että kirosanat raikaa.

Ymmärrän, että iltalehtiä pitää myydä joka päivä, mutta luulisi, että on tähdellisempääkin kirjoittamista kuin tavallisten ihmisten jahtaaminen. Jotain kicksejä maikkojen, pappien ja poliisien jahtaamisesta saadaan.

Eivät opettajat ole erehtymättömiä jumalia. Opettajien toimintaa ohjaa yleinen moraali, pitää olla hallussa käsitys oikeasta ja väärästä.

Jos Iltalehti käyttää keräämiään tietoja yleisesti, asia on puolestani sillä selvä. Jos aletaan ruotia asioita yksilötasolla, ollaan pahasti halkoteillä. 

Ei kaikkea tarvitse julkisuudessa repostella. Ongelmat on hoidettava koulun tasolla.

Kannattaa lukaista:

7 kommenttia:

 1. Tämä IL:n ilmiantopalsta on taas yksi seuraus esillä olleesta munausten, hätiköintien, peittelyjen ja epäammattimaisuuden sarjasta joka lähti liikeelle Alppilasta ja peitti sitten jälkiseurauksillaan kaiken järkevän keskustelun opetuksesta ja koulusta.

  Ensin meni työrauha Alppilan opettajilta ja koululaisilta, sitten Helsingin opettajilta ja nyt tällä menolla työrauha menee koko maan opettajakunnalta. Media riensi ensin Korhosen "avuksi" kun haistoi skuupin, nyt se kääntää kelkkansa ja tulee varmaan kohta filmaamaan opettajia kouluihin ovista ja ikkunoista uusien kohujuttujen toivossa.

  J-lauta.

  Kiitos vaan Alppila. Kiitos vaan Helsingin virkamiehet virastossa, kiitos vaan media, eli "thanks for nothing."

  Voisiko nyt esim. OAJ tai opetusministeriö yhdessä julistaa koulu- ja työrauhan Suomen kouluihin sekä oppilaille että opettajille kun se muilta viranomaisilta ja medialta ei onnistu tai se ei heitä kiinnosta.

  Jorma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jorma...

   Koulut ja opettajat, OAJ ja Opetusministeriö ovat mediasodan varmoja häviäjiä...

   Poista
 2. Paljon onnea Kaitsu saamastasi tunnustuksesta. Kyllä meistä kasvoi kelpo veronmaksajia, myös niistä hankalimmistakin tapauksista. Tuli toimitusjohtajaa, toimittajaa, jne.
  Itse kun miettii aikaa koulussa ja vertaa tähän päivään, on menty kyllä erittäin huolestuttavaan suuntaan. Tuntuu että nykypäivän lapset eivät kunnioita auktoriteetteja yhtään, jälki-istuntokaan tunnu missään ja suusta lauotaan mitä sattuu.
  Tokihan tyhmyyksiäkin tuli tehtyä ja niistä kyllä sai kuulla kunniansa, mutta toisaalta myös niistä oppi, mm. Erikeepperi pullolla kopittelu sisällä ei ole hyvä idea.. ;)Saattaapi Kaitsu kyseisen tapauksen vielä muistaakkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos...en muista Erikeeper-kopittelua ollenkaan, ilmeisesti muisti alkaa mahottua pikkuhiljaa. Osuiko se pullo johonkin tekniseen vempaimeen?

   Minulla on urani aikana ollut loistoluokkia, joista kasvoi todellakin kaikinpuolin hyviä ihmisiä.

   Olen monta kertaa miettinyt, että olisi hienoa, että opettajille olisi jonkinlainen "palautekanava", josta näkisi, kuinka niille omille kullanmuruille elämässä on käynyt.

   Poista
  2. Sinnehän se oven yläpuolella olevaan Kekkosen tauluun osui ja lasi sitä myöten rikki. Mutta siitäkin tapauksesta selvittiin rahalla ja oppi siitäkin jotain.

   Tuollainen palautekanava olisi kyllä hieno, varmasti moni opettaja olisi halukas kuulemaan miten on elämässä edetty.

   Poista
 3. ahahahaaa,säälittävä tää sun "blogis" :D:DDDDD
  ei vittu,kaikki nauraa sulle:DDDDD
  tee palvelus ja lopeta tän kirjottaminen,kaikkialla pitää olla pätemässä kaikkeen :)

  luulexä et sun säälittävä blogi auttais mitää kouluasioita?se on kyl ihan totta että wilma pilaa oppilaitten elämän!nii ja etenkin ne opettajat vähän niiku sä!

  joten pidähän ne sun pätemises siellä koulussä äläkä tuu tänne kerjään huomioo thx! :D:D:DDDddd

  VastaaPoista
 4. Olen eri mieltä asioiden julkisuudesta. Mielestäni tällaisten asioiden pitäisi olla läpinäkyviä. Monesti asioita ei käsitellä oikeudenmukaisesti koulutasolla. Kaikissa ammattiryhmissä on vääränlaista kollegiaalisuutta. Helposti rynnätään puolustamaan kollegaa, vaikka yleisesti tiedostettaisiin että hänen toimintansa on kyseenalaista. Oppilas/opiskelija on alisteisessa asemassa opettajaan nähden, ja mielestäni heikommassa asemassa olevan oikeusturvan toteutumista ei voida tarkastella ilman asioiden julkisuutta.

  VastaaPoista