keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Ruokalahappening

Piirsin tilannekartan. Toivottavasti kartasta saa selvää.

Hyppytuntitarina

Olin pitkän viikonlopun jalkapallotoiviomatkalla Englannissa. En ole päässyt kommentoimaan Antti Korhosen tapausta, vaikka näppäinsormeni syyhysivät. Seurasin kumminkin keskustelua älypuhelimestani ilmaisia Wifi-yhteyksiä käyttäen.

Alppilan yläkoulun Antti Korhonen peittosi uutisoinnin määrässä Margaret Thatcherin kuoleman ja Pohjois-Korean uhittelut.

Koulussa voi tapahtua kaikenlaista. Tapahtui tunti sitten:

Tulen (miesmaikka A) opettajien huoneesta mennäkseni pitämään oppituntia. Näen kaksi kuudesluokkalaista poikaa, jotka juoksevat ympäri ruokasalia B. Pojalla A on päässään lippalakki.

- Miesmaikka A: "Lopettakaa se juoksu!"
- Pojat jatkavat juoksuaan.
- Miesmaikka B: "Ettekö te kuulleet, mitä teille sanottiin!"
- Miesmaikka A menee luokkaansa oppitunnille.
- Poika B kaartaa tarjoilutiskin ja juoksee ruokalan A-osaan.
- Poika A juoksee lippalakki päässään keittiön läpi!
- Keittiössä emäntä kysyy: "Etkö tiedä, että koulun keittöön ei saa tulla?"
- Poika A: "Tarvitaanko tähän joku hygieniapassi?"
- Emäntä: "Kyllä tarvitaan!"
- Miesmaikka  C saapuu ruokalaan: "Mitä te pojat teette!"
- Pojat pysähtyvät.
- Miesmaikka B saapuu paikalle.
- Paikalle tulevat naureskelemaan myös pojat C ja D.
- Miesmaikka B sanoo ja olettaa, että pojat C ja D poistuvat: "Miksi te tähän tulitte?"
- Pojat C ja D eivät tajunneet hienovaraista vihjausta ja jäivät toljottamaan paikalle.
- Miesmaikka B: "Menkää pois tästä, tämä asia ei kuulu teille."
- Poika C lähtee ruokalasta pois, mutta poika D jää seisomaan paikalleen.
- Miesmaikka B: "Etkö ymmärtänyt, mitä sanoin?"
- Miesmaikka B toistaa lähtökäskyn ja poika D lähtee ruokalasta pois.
- Miesmaikka C: "Ettekö te ymmärtäneet, mitä teille äsken huudettiin?"
- Juoksijapojat A ja B vakuuttivat molemmat, etteivät he kuulleet, mitä heille sanottiin.
- Poikien A ja B oma opettaja tulee ja vie pojat omaan luokkaansa. Selvittelyä jatketaan luokassa.
- Miesmaikat B ja C menevät luokkiinsa.

Ruokalassa oli kolme miesmaikkaa. Oppilaat pysähtyivät vasta kolmannen miesmaikan kohdalla. Oppilaat eivät haistatelleet. Heihin ei koskettu.

Antti Korhonen toimi koulunsa ruokalassa yksin.

Yläkouluissa ne harvat miesmaikat joutuvat liian usein selvittelemään asioita aivan yksin.

12 kommenttia:

  1. Sain sisäpiirivihjeen, että asia on lautakunnassa kääntymässä poliittiseksi. Se tästä nyt vielä puuttuisi.

    VastaaPoista
  2. Onnettominta tässä jutussa on se, että reksikin ilmeisesti menetti malttinsa ja ilmoitti potkuista laskematta ensin kymmeneen ja harkitsematta asiaa loppuun saakka. Tavallisestihan tällaiset jutut menevät oikeuskäsittelyn kautta. Nyt jupakka on paisunut arvovaltakysymykseksi, jossa jompikumpi osapuoli - Helsingin kouluhallinto ylimpiä virkamiehiä myöten tai Korhosen tukijat mukaan lukien Kari Uusikylän, Jari Sinkkosen ja itse opetusministerin - tulee vuoren varmasti menettämään kasvonsa.
    Jos opettaja olisi kylmän rauhallisesti pakottanut tasaisella työnnöllä tai vaikka kantaen oppilaan ulos ruokasalista, hänen tekonsa olisi ollut selkeästi hyväksyttävä. Tönäistyään suuttuneena oppilaan kohti portaikkoa hän on suuressa vaarassa menettää työnsä nyt ja tulevaisuudessakin.
    Ero noiden "tekotapojen" välillä on hiuksen hieno, poliisikaan ei katsonut opettajan syyllistyneenb edes lievään pahoinpitelyyn. Seuraamusten ero on kuitenkin niin suuri, että väliin mahtuu vuosikausien opiskelun hukkaanmeno ja opettajan perheen taloudellinen ahdinko. Asian olisi voinut, ja se olisi pitänytkin selvittää potkuitta. Onkohan reksi vain odottanut sopivaa syytä hankkiutua eroon hankalaksi kokemastaan alaisesta.
    On muuten mielenkiintoista, että ne ulkopuoliset, esim. Iltalehden Mari Pudas, jotka pitävät Korhosen potkuja oikeaan osuneena ratkaisuna, eivät tutkaile hänen tekonsa lainmukaisuutta. Sen sijaan he ihmettelevät, miksei voisi syödä lakki päässä ja antaa oppilaiden riehua rauhassa.

    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013041016881153_uu.shtml

    Eipä olisi uskonut, että hätiin tarvitaan jopa valtakunnansyyttäjä.

    VastaaPoista
  3. Mari Pudas:

    "Suomalaiset ovat käsittämättömän yksimielisesti tuominneet Alppilan opettajan potkut. Nettiadresseissa yli 150 000 ihmistä toivoo opettajan saavan työnsä takaisin. Sen samaisen opettajan, joka ei kestänyt lapsen suunsoittoa vaan kävi häneen käsiksi. Onhan se maan tapa.

    "Se kerjäsi sitä" pätee niin nakkikioskitappeluihin kuin meidän suomalaisten mielestä myös kouluihin. Että kun joku tarpeeksi aukoo päätänsä, niin väkivaltaan saa turvautua."

    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013041016881153_uu.shtml

    Enkeliporsas:

    Mari Pudaksen kirjoitus oli käsittämätön. Poliisi on ykskantaan todennut, että Case-Korhonen ei täytä edes lievän pahoinpitelyn merkkejä.

    Perusopetuslaki:

    "Jos poistettava oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä, tilanteen uhkaavuus, vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. Oppilaan poistamisessa ei saa käyttää voimankäyttövälineitä."

    Tervetuloa kouluun, Mari Pudas.

    VastaaPoista
  4. (Sähläsin väärä nappia painamalla, vahingossa poistin kommentin, mutta noukin Jaskan kommentin sähköpostistani takaisin.)

    Jaska Brown on lisännyt kommentin tekstiisi "Ruokalahappening":

    Äläkä unohda sitä, että omassa tapauksessasi kyseessä olivat alakoululaiset. Yläkoulun murrosikäiset kapinalliset osaavat olla paljon veemäisempiä.

    Asiasta tuli poliittinen sillä siunaaman sekunnilla, kun Halla-aho teki asiasta kirjallisen kysymyksen. Nyt on entistä vaikeampi saada oikeutta Antti Korhoselle, kun hänen tukemisensa merkitsisi samalla sitä, että tunnustaisi Halla-ahon olleen oikeassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaska, kyllä näin on.

      a. Tämän päiväinen ruokalassa juoksentelu ei ollut kapinointia.

      b. Korhos-casen politisoituminen oli jotenkin helppo ennakoida. Iltalehden Mari Pudas viittaa juuri perussuomalaisiin.

      Kuten Kari yllä totesi, "tuki" on ollut valtaisaa, suorastaan ennenkuulumatonta. Myös presidentti Ahtisaari otti nelosen klipissä kantaa asiaan, vaikka ei suoranaisesti Korhos-caseen.

      Poista
  5. Velitettavasti uutisia eivät seuraa ainoastaan poliitikot, asiasta kiinnostuneet aikuiset tai alalla työskentelevät. Tänään kuulin viidesluokkalaisen oppilaan kieltäytyvän menemästä välitunnilla ulos. Hän sanoi kolleegalleni likipitäen sanasta sanaan: "Sä et voi tehä mulle mitää. Koskeki, ni saat fudut." Työ niiden hankalien kanssa muuttui hetkessä vieläkin hankalammaksi.

    VastaaPoista
  6. Eli yhteen vetäen kahden Karin ja blogistin ennustelut: jos Korhonen saa takaisin työpaikkansa olemme me häntä tukeneet halla-aholaisia...?!

    Jos peli menee tällaiseksi, kertoo se jo kaiken tasosta jolla Suomessa liikutaan 2013. Halu turvata työrauha kouluissa leimakirvestetään ja sinetöidään persuiluksi?

    Tämä tapaus kertoo siis suuremmista virroista maassamme. Iso osa kansa kokee nyt jotain joka kulminoituu Korhos-tukeen. Ruokalasta ulos työntäminen on saanut suuremmat, uskaltaisin sanoa jopa alitajuiset mittasuhteet, ei tämä muulla selity.

    Korhos-tuki on hätähuuto jonkin kadotetun asian puolesta. Anteeksi alkeellinen psykoanalyysini mutta siltä tämä näyttää. Samalla selittyy Korhosen saama massiivinen tuki. Jotain halutaan takaisin mikä annettiin liian heppoisesti pois...

    Taitavampi voi jatkaa analyysia.

    Mutta jos tämän jutun käsittelyä alkavat leimata vielä poliittiset rintamalinjat ( kts. edel.), ovat opettajat, usein herkkänahkaiset ja ylivarovaiset, todella helisemässä työssään.

    Jorma, Helsinki

    VastaaPoista
  7. Jorma: "Jos peli menee tällaiseksi, kertoo se jo kaiken tasosta jolla Suomessa liikutaan 2013. Halu turvata työrauha kouluissa leimakirvestetään ja sinetöidään persuiluksi?"

    Juuri näin.

    vrt. lue käsittämätön Mari Pudaksen Näkökulma

    VastaaPoista
  8. Mitä sinä olet enkeliporsas mieltä mitä rangaistuskeinoja oppilaisiin tulisi käyttää? Jälki-istunto ei ainakaan toimi, ainakaan jos niitä on kerran pari kuukaudessa. Myöskään koulusta erottamista määräajaksi ei pitäisi käyttää, koska silloin oppilaat alkaisivat hankkimaan itselleen lisää "lomaa"

    T. Edelleen opettajaksi pyrkivä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ano, aika paha kysymys...

      Jälki-istunnot toistuvasti tuottavat inflaatiota.

      Parasta ovat jatkuvat kasvatuskeskustelut, vaikka ne opettajia väsyttävätkin. Yleensä järkevä yhteistyö vanhempien kanssa auttaa.

      Poista
  9. Anonyymille. Koulusta erottaminen on hyvä ja tehokas keino, viimeinen signaali, jota jotkut nuoret ja heidän vanhempansa tarvitsisivat. Se on aina vakava rangaistus, ja olen varma että nuoret eivät käyttäisi sitä lomanhankintaan kuten epäilit. Se voi päinvastoin olla se viimeinen pysäyttäjä, kun sanat, keskustelut ja tuki eivät enää riitä (tai kelpaa), ja nuori eivätkä hänen vanhempansa näe syyn ja seurauksen lakia todellisena.

    Erottamisesta on kuitenkin tehty todella vaikeaa juridisesti. Se on johtanut siihen että sitä keinona käytetään äärimmäisen harvoin, käytännössä ei ollenkaan. Suomessa oppilaan oikeusturva on todella hyvä - ja se on erinomainen asia.

    Nyt on vain viimein saatava myös opettajalle yhtä hyvä oikeusturva, j o s Suomi haluaa opettajiksi parasta ainesta.

    Ruotsin malli on se, että opettajaksi juuri ammatin rankkuuden ja nolla-arvostuksen vuoksi hakeutuvat ne jotka eivät muualle pääse.

    Helsingin kaupunki on mielestäni nyt antanut ihmeellisen signaalin: se ei seiso tukemassa opettajaansa vaikeassa tilanteessa. Vaikka Korhonen olisi toiminut väärin, olisi työnantajan tuki miehelle ollut se vaihtoehto, ei potkut ja hylkääminen. Jos työantaja ei pidä loppuun palavista opettajistaan muuten huolta kuin heittämällä heidät sivuun, en usko sen lisäävän ammatin houkuttelevuutta.

    Mielestäni kaupunki on viestinyt tällä nimenomaan kovia arvoja. Ongelma on ratkaistu ja pyyhitty pöydältä kovia keinoja käyttäen. Signaalit menevät nyt opetusalalla täysin päin...kuvitelkaa loppu itse.

    No, positiivista on enää se, että ei tästä munausten ja katastrofien sarjasta voi tehdä enää pahempaa. Vai...?

    Jorma


    VastaaPoista