sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Peter

Sinistä verta

Teen pari kertaa vuodessa jalkapallotoiviomatkan Iso-Britanniaan. Muutaman kerran olen tehnyt pitkän reissun, mutta yleensä jalkapallomatkat ovat pidennettyjä viikonloppureissuja. Pääkohde on aina Anfield ja Liverpool FC, mutta aina ohjelmaan kuuluu ns. oheismatsi.

Muutama viikko sitten oheismatsi oli Sheffieldin teräskaupungissa, Sheffield Wednesday vs Blackburn. Hillsborough'n stadionilla laskimme kukat v. 1989 tragedian uhreille.

Hotellimme lähellä oli kodikas korttelipubi, "Three Cranes". Pubeissa pääsee aina juttelemaan paikallisväestön kanssa. Joskus juttelu on vaikeaa, koska esim. Liverpoolissa puhutaan äärimmäisen hankalaa The Scouse-murretta, joka päällisin puolin ei muistuta englantia ollenkaan.


Iso-Britannia on luokkayhteiskunta parhaimmasta päästä. "Three Cranes" -pubissa tapasimme skottilaisen aatelismiehen Peterin. Hän oli pukeutunut snobistisesti röyhelöpaitaan ja vanhanaikaiseen takkiin. Peter oli sivistynyt mies ja hänen englantinsa oli ymmärrettävää, which was really nice.

Hän oli hyvin kiinnostunut Suomen historiasta, etenkin Suomen sodista toisen maailmansodan aikana. Vastailin kärsivällisesti hänen kysymyksiinsä.

Keskustelu lipesi tasa-arvoon ja koulutukselliseen tasa-arvoon. Peter oli vannoutunut yksityiskoulujen kannattaja, independent school. Kuusi prosenttia brittilapsista opiskelee yksityiskouluissa. Hän piti peruskouluajattelua helmiä sioille-ajatteluna, hänen mielestään kaikki ihmiset eivät suinkaan tarvitse yleissivistystä. Riittää, kun kaikki hoitaa hommansa.

Minä kannatan peruskoulua, en antanut periksi ollenkaan. Pikkuhiljaa sain Peterin tajuamaan yleisivistyksen ja peruskoulun edut. Lopuksi hän totesi, you are big and beautiful, mikä tuntui hienolta, koska sillä lauseella hän tunnusti, että yhtäläisellä koulutuksella on etunsa. Hän tiesi tarkkaan Suomen PISA-tulokset.

Kun Peter lähti kotiin, hänen kaverinsa John kertoi minulle Peterin taustaa. John oli nuori opiskelija, joka rahoitti opiskelunsa työllään. Aatelismies Peter ei ole tehnyt päivääkään ansiotyötä, vaikka hän on yli 40-vuotias. Hän saa suvulta elatusapua 5000 puntaa kuukaudessa. Peter on ikuinen elämäntapaopiskelija, opiskelee mitä sattuu, huvikseen.

Pubi suljettiin, mutta jäimme pelaamaan biljardia paripelinä, Englanti vs Suomi. Hävisimme kirkkaasti.

4 kommenttia:

 1. Maahanmuuton seurauksena luokkayhteiskunta tulee Pohjoismaihinkin.Tanskassa yksityiskoulut ovat yhä yleisempiä, koska vanhemmat eivät halua lapsiaan maahanmuuttajien kansoittamiin kouluihin. Det Nationale forskningscenter for velfærd tutki tanskalaislasten lukutaitoa ja kielen osaamista ja tulokset olivat masentavia. Kaksikielisistä lapsista noin puolet olivat alle keskitason tanskan kielessä. Kielen ymmärtämisessä vielä huonommat tulokset, 68 % alle keskitason. Âidinkieleltään tanskalaisista vain 25 % oli alle keskitason. Tutkimus tehtiin toisluokkalaisille lapsille.

  Viime vuotinen tutkimus koulunsa jättäville lapsille antoi yhtä masentavat tulokset. Tilanteen tekee ikäväksi se, että lapset ovat syntyneet ja kasvaneet Tanskassa, monet heistä ovat kolmannen sukupolven maahanmuuttajia. Tanskaan on syntynyt pysyvä alaluokka. Seuraukset nähdään esim. Nørrebron nuorisojengeissä suojelurahojen vaatimisineen.

  Ei ole realistista odottaa kaksikielisyyden vähenemistä, koska laajat rinnakkaisyhteiskunnat estävät integroitumisen. Islamilainen ympäristö kuin predestinaatio estää itsestään huolehtimisen, joten sosiaalituilla eläminen on arkipäivää. Artikkelin kirjoittajaa jaksaa ihmetyttää, etteivät tutkijat ymmärrä ongelmien johtuvan maahanmuuttajien kulttuurista eikä Tanskan kulttuurista eli tutkijoiden poliittinen korrektius on edelleen syvälle juurtunutta. (Unge invandrere klarer sig elendigt i skolen - og det bliver ved. Aia Fog. Den korte avis 26.4.13)

  VastaaPoista
 2. On kyllä jännä että oppii paremmin englantia kuin itse englantilaiset. Olen käynyt paljon kauppaa heidän kanssaan ja yllättää joka kerta kun perienglantilainen ei osaa juuri ollenkaan kirjoittaa ja on joskus vaikea saada selkoa mitä tarkoittaa. Ihan sama toki SUomessa, että puhe onnistuu hienosti mutta kirjoitettuna kamalaa sotkua. Kuten tämäkin viesti saattaa olla, sillä tullut tarkastettua kirjoitusasua ollenkaan, kunhan äkkiä roiskii kirjoituksen valmiiksi.

  VastaaPoista
 3. Tässä nyt on hyperkorrektismi pääosassa. "Teen pari kertaa vuodessa jalkapallotoiviomatkan Iso-Britanniaan pitäisi tietenkin oikein kirjoittaa Teen pari kertaa vuodessa jalkapallotoiviomatkan Englantiin. Ja lisäksi Isoon-Britanniaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kepponen...

   Kiitos oikaisusta. Ison-Britannian taivutus menee juuri noin, vaikka ko. taivutusmuoto näyttää sotivan omaa kielikorvaani vastaan.

   Toiviomatkat suuntautuvat kyllä Isoon-Britanniaan, koska myös walesilaisia ja skottilaisia jalkapallostadioneita osuu kohdalle. Välimatkat junilla ovat ällistyttävän lyhyitä. Liverpool on oikeastaan keskellä saarta.

   Suosittelen Liverpoolia kaikille:

   - jalkapallo talvisin
   - The Beatles, The Cavern Club, Magical Mystery Tour
   - Beatles-festivaali elokuussa
   - lähellä Chester, Blackpool, Isle of Man
   - kanava ja kokopäiväristeily Liverpoolista Manchesteriin kesäisin

   Lancashire ympäristöineen on kiehtova alue. Viikko tai kaksi kuluu iloisesti vaikka koko perheen kanssa.

   Poista