keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Koulukiusaaja


14.5. Kaleva

Kiitos Jari!

Pilapiirtäjä Jari Elsilä lähetti ystävällisesti minulle Kalevassa julkaistun piirroksensa. Pidän piirrosta blogiurani tähänastisena kohokohtana. Koska minulla ei ole omaa työhuonetta, piirros täytyy joskus kehystää ja ripustaa vaikka mökin seinälle.

Kaikki opettajat eivät uskalla puhua asioista suoraan, ollaan joko hiljaa tai hyssyttellään. Kuten toverini, opinto-ohjaaja Timo Teikari totesi, olemme lullukkaväkeä.

Joissain kunnissa on annettu ymmärtää, että opettajien on syytä olla hiljaa. Oma kaupunkini Vantaa on aina ollut avoin ja vapaamielinen. 

Korhos-gate vei varmaan monelta opettajalta puhehalut hetkeksi, pulistaan vain opettajienhuoneiden kahvipöydissä. Eniten minua ihmetyttää muutamat rehtorit, jotka kieltävät opettajiaan puhumasta julkisuudessa. Koulun mainetta suojellaan hampaat irvessä. 

Jotkut arat rehtorit ovat aivan avuttomia, kun mikrofoni tungetaan suun eteen. Annetaan hätäisiä lausuntoja tai kieltäydytään kokonaan lausunnoista. Rehtoreille pitäisi antaa koulutusta median kohtaamiseen.

Koulu ei voi olla umpio.

4 kommenttia:

  1. Peloteltuja on kolme tahoa: opettajat, rehtorit ja media. Asetelma on tehty itsesensuurin ( ! ) keinoin alun alkaen niin pirulliseksi, että jos olet puolustanut Korhosta, olet sitten muka puolustamassa vanhan mallista koulua ja opettajan ylivaltaa. Myös se että nettiadressin aloittaja sattui olemaan perussuomalainen, on hillinnyt osaa ihmisiä ( ainakin monia opettajia) ilmaisemasta asiassa oikeuskäsitystään. Niinhän tämä muutenkin menee, tuo em. puolueen leimaa ei haluaa otsaansa kukaan ( en minäkään), ei edes silloin kun ajattelisi joistakin asioista samalla tavalla ( kuten minä). Millainenhan Korhos-tuki olisi ollut, jos opetuslautakunnan ja yhteiskunnallisen valtavirta-ajattelun edustaja, vihreä puheenjohtaja, olisi ollut alusta alkaen sitä mieltä mitä hän sitten myöhemmin oli? Tuki olisi ollut vielä suurempi, luulen.

    Media taas ei ole uskaltanut tai halunnut tuoda esiin tapauksen taustoja, vaikka ne ovat todella mielenkiintoisia. Virkamieseliitin hyvä sisar -kytkökset ( epäilyt niistä) on tyystin ohitettu, ja näin jääneet myös paikkansa pitämättömiksi näytetyiksi. Media ei ole siis hoitanut hommaansa loppuun. Itsesensuuria sielläkin?

    Mitään pelkäämistä Helsingin opettajilla ei ole.

    Lautakunta osoitti sen täysin selvästi. Jos jonkun täytyy jännittää, on se opetusvirasto jolla ei ole varaa enää yhteenkään luottamuksen vaarantavaan mokaan. Jos opettaja ei saa kasvattaa oppilaitaan selvältä arvopohjalta, jossa opettajalla ja oppilaalla on sekä selkeät oikeudet että myös velvollisuudet, löytyy näille kysytyille arvokasvattajille ottajia varmasti muissa kunnissa.

    VastaaPoista
  2. HS uutisoi: Korhonen liittynyt perussuomalaisiin ja harkitsee eurovaaliehdokkuutta.


    Että näin. Itselläni ainakin petetty olo.

    VastaaPoista
  3. No joo. Sama juttu. Ei kuitenkaan siksi, että meni perussuomalaisiin tai muuta sellaista, mutta jotenkin se, miten ihmisen elämä (puolue)politisoituu niin näkyvästi tällaisen tapahtuman myötä. Ehkä ajattelin aluksi, että tässä olisi kuitenkin kyse yksityisen ihmisen kohtaamisesta isomman koneiston kanssa, vaikka asiassa keskusteltiin myös paljon yhteisistä periaatteista ja asioiden käytännöllisestä soveltamisesta. Jännä juttu, mutta tunnetasolla reaktio oli jokseenkin pettynyt.

    En usko, että Korhonen oli laskelmoinut juttua lopputulemineen, mutta ehkä julkisuus tai ainakin jonkin asian vieminen julkisuuteen tällaisessa taisteluasetelmassa tuo vääjäämättä mukaan kysymyksen politiikkaan ryhtymisestä. En tiedä, kuinka kannattavaa tuollainen projekti sitten on ja millä asiapohjalla se lepää.

    Eurovaaliehdokkuus kuulostaa vähän turhan korkealentoiselta... Pitäisi panna jäitä hattuun. Ei kai tuollainen prosessi itsessään johda tuohon johtopäätökseen, vaikka miten ajattelisi itsensä tiettyjen arvojen puolestapuhujaksi.

    Tietenkään asia ei kuulu minulle mitenkään, mutta ei ihan huippulopetus tälle jutulle, ellei siitä koidu sitten jotakin yleistä hyvää.

    VastaaPoista
  4. Kahdelle edelliselle. Pettyneitä? Siitä että joku haluaa alkaa ajaa yhteisiä asioita, eli tehdä politiikkaa? Minä olen puolestani iloisesti yllättynyt. Helsingin opetusvirasto on poliittisten virkamiesten pesä. Ritva Viljanen, sdp. Miksei siis myös opettaja voisi olla poliittinen yksityiselämässään jos virkamiehet voivat olla sitä työssään?

    Olisitteko vähemmän pettyneitä jos Korhonen olisi valinnut tämän mulla-on-oikeus-ostaa-viinii-raflasta-jos-mä haluun - puolueen ?

    Miten establishmentin potkima Korhonen olisi voinut
    a) olla rehellisesti enää puolueeton
    b)valita yleisliberaalin valtavirtapuolueen
    ( vas, sdp, rkp, vihr, kok,kesk ) ?

    Korhonen, onnea. Odotan sinua vähintään Helsingin kaupunginvaltuustoon. Olet jo nähnyt
    "mitä se pahimmillaan on."

    VastaaPoista