lauantai 4. lokakuuta 2014

Pisa-Schock in Finnland


29.9. Deutschlandradio Kultur


Jahrelang belegte Finnland bei Bildungsvergleichen den ersten Platz. Doch im vergangenen Jahr stürzte das Land regelrecht ab: Platz 12! Eine Folge der drastischen Kürzungen im Bildungsbereich - aber nicht nur.

Gutes Benehmen: An der "Pähkinänrinteen"-Grundschule von Vantaa, der Nachbarstadt Helsinkis, legen sie wert darauf. Klassenlehrer Kai-Ari Lundell nickt energisch. Dass seine Schüler aus der fünften Jahrgangsstufe aufstehen, wenn er das Klassenzimmer betritt: Das, findet der schlaksige Zwei-Meter-Mann, dem man seine Anfang 60 nicht ansieht, gehört sich so. Es ist Freitagvormittag, kurz nach elf.


Toimittaja Michael Frantzen haastatteli minua elokuussa työni lomassa, luokassa, opettajienhuoneessa, ruokalassa. Kierrätin Michaelia ympäri koulua.

Olo oli hontelo, koska haastattelu tehtiin englanniksi. Käytän englantia hyvin harvoin, oikeastaan vain jalkapallotoiviomatkoillani Liverpoolin Anfieldillä ja Brittein saarilla. 

On aika vaikea ottaa kantaa Deutchland Radion juttuun, koska en osaa saksaa. Luin lukiossa lyhyen venäjän. 

Itse haastattelusta en kovin paljon enää muista. Painotin kovasti, että meidän ei pidä lähteä kilpailemaan Aasian tiikereiden kanssa, vaan meidän on vastattava omilla aseillamme ja luotettava omaan koulujärjestelmäämme. Aasian mailla on varaa hukata sieluja, meillä ei.

Kokeilin Googlen kääntäjää, mutta siansaksaahan sieltä tuli.

Saksan taitajien kannattaa lukea koko juttu. Beitrag hören -nappia painamalla jutun voi kuunnellankin. 

Tankero-Enkeliporsas.

1. Our politics say: education, education and education. And then they cut after ten seconds.

2. In Finland we don't compete with anybody. We trust our system.

1 kommentti:

  1. Suomi piti vuosikausia ykköspaikkaa koulutusvertailuissa. Kuitenkin viime vuonna maa suorastaan syöksyi alaspäin: 12. sija! Tämä on seurausta koulutuksen rajuista leikkauksista – mutta se ei ole ainoa syy.

    Pähkinärinteen koulussa Vantaalla arvostetaan hyvää käytöstä. Luokanopettaja Kai-Ari Lundell nyökkää innokkaasti. Hänen viidesluokkalaiset oppilaansa nousevat seisomaan opettajan astuessa sisään ja sen on kaksimetrisen opettajan, jota ei uskoisi kuusikymppiseksi, mukaan mentäväkin niin. On perjantaiaamupäivä. Kello on hieman yli 11.

    Tästä nopeasti käänsin. Olen saksan aineenopettajaopiskelija. Itse artikkelia en ehtinyt vielä lukemaan.

    Terveisiä Tampereelta!

    VastaaPoista