keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Maikkatyttökalenteri


Kuvassa on seksikäs englanninmaikka. Oppikoulun englanninmaikkani käytti punaista skottiruudullista kietaisuhametta, jonka pidikkeenä oli iso hakaneula.


1.10. Ilta-Sanomat


Openteri2015 on Pedago ry:n eli Jyväskylän luokanopettajaopiskelijoiden teettämä opettaja-aiheinen tyttökalenteri.

Rohkeissa kuvissa esiintyvät opettajakoulutuslaitoksen Pedago ry:n opiskelijat eri vuosikursseilta.

Palomiehet, sairaanhoitajat ja myös kirjastosedät- ja tädit ovat julkaisseet kalenterin. Miksi nyt opettajatkin päättivät tehdä omansa?

- Haluamme kalenterillamme rohkaista opettajia ottamaan riskejä ja uskaltaa toteuttaa itseään. Maailma muuttuu ja opettajat sen mukana. Sosiaaliset normit ovat ihmisten luomia ja myös me voimme niitä silloin purkaa, kertoo Openterin projektipäällikkö Maarit Kiuru Jyväskylän yliopistosta.

-  Stereotypiat rajoittavat toiminnan vapautta ja voivat pahimmillaan vaikuttaa negatiivisesti yksilön kuvaan omasta itsestään. Jo opiskeluvaiheessa opettajaopiskelijat joutuvat kiinnittämään paljon huomiota omaan käyttäytymiseensä ja itsensä ilmaisuun. 


Pakkohan se oli googlata sanaparilla sexy teacher

En tiennytkään, että maailmaan mahtuu noin monta seksikästä opettajaa. Joukkoon mahtui vain yksi miesmaikka. Tasa-arvon nimissä, eikö muka miesmaikkakin voi olla seksikäs?

Nopean analyysin tulos, seksikkäällä maikalla on:

- silmälasit
- lyhyt, tiukka hame
- stay upit
- antava dekoltee
- veikeä asento
- kädessä liitu tai karttakeppi

Myös minä olin Pedago ry:n jäsen opiskellessani luokanopettajaksi Jyväskylässä 1977-1980. Kurssillani oli 50 tyttöä ja 30 poikaa. Ei tullut silloin mieleen teettää seksikalenteria. 

Ei ollut aikaakaan, opiskelutahti oli kova, koska piti valmistua kolmessa vuodessa. Ensimmäinen vuosi oli äärimmäisen tiukka, luentoja ja muuta toimintaa oli aamukahdeksasta iltakahdeksaan ja päälle piti lukea vielä tentteihin. Oikeastaan vasta toisena vuonna ehdin arkena piipahtaa opiskelijaravintola Rentukassa.

Ajan opiskelijattaret pukeutuivat farkkuihin ja tiukkaan villapaitaan. Harva tytöistä meikkasi, tai jos meikkasi, meikattiin kohtuullisesti.

Nyt näyttää siltä, että vanha ainejärjestöni on täysin villiintynyt. Poikia taitaa joukossa olla niin vähän. On tainnut tytöillä hieman kontrolli pettää. 

Jos oikein tarkkoja ollaan, Ilta-Sanomien jutun otsikossa on karkea virhe. Opiskelija ei ole vielä opettaja. Opettajaksi tullaan, kun tutkintotodistus lätkäistään käteen.


Openterin projektipäällikkö Maarit Kiuru puhuu stereotypioista. Minusta seksikkäät opettajatarkuvat ovat stereotyyppisiä, koska netti näyttää olevan niitä pullollaan. Sekä opettajatar- että koulupukutyttökuvia löytyy roppakaupalla. 

Kyllä naismaikka voi töissä pukeutua ihan tavallisesti. Liian seksikäs pukeutuminen voi viedä kasvavien poikien ajatukset aivan muualle. Myös mieskollegojen mieli voi harhautua.

En ole huomannut, että naisopettajakollegani olisivat ahdistuneita siitä, että jotkut ihmeen stereotypiat estäisivät heitä muka toimimasta haluamallaan tavalla. Jokainen opettaja opettaa myös persoonallaan.

Ennen vanhaan opettajaopiskelijat joutuivat oikeasti kiinnittämään huomiota käyttäytymiseensä ja itsensä ilmaisuun, koska oppitunteja arvosteltiin. Didaktikot kävivät herkästi kiinni opiskelan persoonaan, mikä oli monelle kova paikka. 

Opetustaidosta annettiin numero yhdestä viiteen. Numerolla oli iso merkitys, kun haettiin sitä ensimmäistä opettajanvirkaa.

Vielä 1960-luvulla opettajaksi opiskelevilta tytöiltä vaadittiin tiukkaa säädyllisyyttä mm. pukeutumisen suhteen. 

Kyllä vieläkin on hyvä, että tyttö on mieluummin kiltti kuin tuhma. Ainakin koulussa. Sama koskee myös poikia.

2 kommenttia:

 1. Sanopa Kai nykyfeministille että on edelleen hyvä että tyttö (poika) on kiltti. Saat perääsi vihaisen lauman tiinarosenborgeja, jotka syyttävät sinua siaksi, fasistiksi ja sairaiden mallien eteenpäin siirtäjäksi. Oikea malli on tietysti näiden em. hallussa täysin. Sen mallin lähtöoletuksista ei kannata edes puhua. On uskottava yhtä sokeasti kuin merenpinnan nousuun, että naisen euro on 80 senttiä (vaikka tosiasiassa naiset pärjäävät huomattavasti paremmin tässä yhteiskunnassa kuin miehet ).

  Nykyään "hyvä tyttö" on kuin "paha poika." Kiltti tyttö pitää korjata rajummaksi, että se olisi oikea itsensä.

  Sellainen tyttö tekee mitä haluaa. Perhe on out. Lapset on out. Itsensä toteuttaminen ja itseään vuoksi eläminen on in. Mieluummin vielä niin että kaikki tapahtuu naisten ehdoilla.

  Nuo Jyväskylän "opet" tosiaan toteuttivat käänteistä ja tyhmintä mahdollista sovinistista stereotypiaa kalenterillaan.

  Minustakaan veto "lisää seksiä peliin, hei" ei ole ok. Opettajakunta banalisoituu näin entisestään. Yhteiskunnan kehityksen mukaan siis mennään. Alas.

  t. nimim. vihreä varavaltuutettu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nimim. vihreä varavaltuutettu: "Yhteiskunnan kehityksen mukaan siis mennään. Alas."

   Hyvin sanottu.

   Poista