perjantai 3. lokakuuta 2014

Vanha seiska tuli takaisin

3.10. Yle


Numero seitsemän sekä pienet z- ja q-kirjaimet saavat poikkiviivansa takaisin. Muutokset kirjoitusasussa tulevat voimaan viimeistään syksyllä 2016, kun koulut ottavat käyttöönsä uuden opetussuunnitelman.

– Nyt palataan vanhaan merkintätapaan, koska on huomattu tiettyjä ongelmia näiden numeroiden ja kirjainten tulkinnassa. Muutoksen jälkeen ei jää pienintäkään tulkinnanvaraa, sanoo opetusneuvos Leo Pahkin Opetushallituksesta.

Etenkin numeroiden yksi ja seitsemän samankaltaisuus on aiheuttanut sekaannuksia. Tulkintavaikeuksia on ollut esimerkiksi vaaleissa.


– Äänestäjät ovat joko oppineet kirjottamaan seiskan ilman poikkiviivaa tai sitten tarkoitetaan ykköstä. Myös eri-ikäiset ihmiset voi sekoittaa ykkösen ja seiskan keskenään, koska he ovat oppineet ne eri tavalla, Pahkin sanoo.Taistelu on tuottanut tuloksen.

Kiitän ja kumarran.

Paitsi vaaleissa myös matematiikan opetuksessa numerot yksi ja seitsemän ovat tuottaneet vaikeuksia. Jossain vaiheessa oppilaat alkavat kehitellä omia käsialojaan. Hyvin tyypillistä on ollut, että 5.-6. luokilla jotkut oppilaat ovat piirtäneet ykköseensä ylös muotiväkäsen, ja numerosoppa on valmis.

Moni opettaja ei ole koskaan luopunut seiskan poikkiviivan opettamisesta. Olen aina käyttänyt opetuksessani poikkiviivaa, opetin poikkiviivan viitisen vuotta sitten ekaluokkalaisilleni. 

Suomalaisen seiskan poikkiviivan isänä voidaan pitää tykistönkenraali, Mannerheim-ristin ritari Vilho Nenosta  (1883-1960). Paina edellistä linkkiä ja lue kenraali Nenosen ihmeellinen lyhyt henkilöhistoria.


Opetussuunnitelman ohjausryhmä päätti hyväksyä Opetushallituksen esityksen poikkiviivojen paluusta noin kaksi viikkoa sitten.
Muutoksia koskeva kirje lähtee pian kustannusyhdistykselle ja kustantajille, jotta ne voivat muuttaa omat fonttinsa ja ohjeensa ajantasalle oppikirjoja varten. (Yle)

1 kommentti: