torstai 11. huhtikuuta 2013

Ilta-Sanomien juttu

11.4. Ilta-Sanomat


"Tapaus Antti Korhonen" saattaa rikkoa koulujen sanattoman herrasmiessopimuksen. Näin uskoo vuoden luokanopettajaksi valittu Kai-Ari Lundell.

Vuoden luokanopettajaksi 2013 valittu vantaalainen alakoulun opettaja Kai-Ari Lundell pelkää "tapaus Antti Korhosella" voivan olla kohtalokkaita seurauksia koulujen turvallisuudelle ja kurinpidolle.

- Hyvä puoli tässä on, että tämä on saanut näin kovan julkisuuden. Varmasti tämä käsitellään nyt pohjamutia myöten ja opettajille tulee varmuus siitä, mitä kentällä saa oikein tehdä.

Lundellilla on kuitenkin iso pelko sydämessä.

- Kauhuskenaario on, että jos Antti Korhonen tuomitaan ja tästä tehdään ennakkotapaus, niin silloin tulee kyllä sellaista käskyä, että yläkoulujen miesopettajat eivät varmasti tee enää mitään.

- Sitten saadaan riehua, Lundell lisää.

Mitä tapahtuu opettajien kirjoittamattomalle säännölle?"

Lundellin mukaan on "käytäntö ja kirjoittamaton sääntö", että yläkoulujen harvat miespuoliset opettajat, liikunnanopettaja, teknisen käsityön opettaja, kymppiluokan opettaja tai miespuolinen rehtori, pyydetään ongelmissa hätiin.

- Se on ollut vähän epäreiluakin heitä kohtaan. He joutuvat selittelemään ja naiset katsovat sivusta. Tietenkään naiset eivät saa mennä isojen korstojen väliin. Siinä voi satuttaa itsensä. Se on paras, että he poistuvat tilanteesta.

- Sen verran kohteliaita miesopettajat ovat, Lundell sanoo.

Alakoulussa tilanteet ovat Lundellin mukaan hiukan erilaisia.

- Se ei ole niin rajua, mutta voivat siellä ykkösellä ja kakkosella sakset yllättäen heilahtaa.

Lundell korostaa, että nyt puhutaan ääritilanteiden hallinnasta. Valtaosa oppilaista on tavallisen kunnollisia.

- Aivan loistavaa, että Antti Korhonen tuli esiin ja saatiin keskustelu käyntiin. Opettajat ovat olleet hyvin epävarmoja ja jotkut jopa pelokkaita.

Lundell ihmettelee, mitä kulisseissa on tapahtunut.

- Tässä ei noudettu tyypillistä opetusalan käytäntöä, että ensin keskustellaan ja annetaan huomautus ja mahdollinen varoitus ja sitten vasta irtisanotaan. Tämä on peräti outo tapaus. Pikkuisen epäilen, että tässä täytyy olla jotain muuta.

- Tämä ei ole ihan kokonaan tullut julkisuuteen, Lundell uskoo.

- Videopätkän perusteella mitään järisyttävää ei ole ollut ja poliisikin totesi, ettei ole edes lievän pahoinpitelyn merkkejä.

- Rehtorikaksikko on täysin kadonnut pois julkisuudesta, samoin opetusviraston linjajohtaja. Kas kun hän ei palauta tätä (erottamista) pöydälle uudelleen käsittelyyn. Niin minä tekisin.

Opettajan potkut käsitellään uudelleen

Helsingin opetuslautakunta käsittelee Alppilan koulun opettajan erottamistapauksen ensi kuussa. Lautakunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto kertoo STT:lle, että opettajan jättämä oikaisuvaatimus käsitellään 7. toukokuuta.

Alanko-Kahiluodon mukaan asiassa ei ole syytä kiirehtiä, koska apulaisvaltakunnansyyttäjän lausuntoa ei ole vielä tullut.

Tuomas Manninen


Enkeliporsaan arvio Ilta-Sanomien jutusta:

Kasi puoli. Juttu tehtiin puhelinhaastattelun perusteella, onnistuin mielestäni hyvin. Toimittaja kyseli, minä vastailin, mutta pääsin ohjaamaan haastattelua riittävästi. Jutussa tulee hyvin esille haastattelun ydinkohdat.

Hienoa, että juttu on tällä hetkellä Ilta-Sanomien nettiversion ykkösjuttu. 

Ota kantaa -osiossa kysellään Puuttuvatko miesopettajat ongelmatilanteisiin  naisopettajia hanakammin?

75 prosenttia vastaa, että näin on.

Ota kantaa -osio oli minulle yllätys.

1 kommentti:

  1. Luin haastattelusi eilen ja ajattelin, että nyt heräsivät toivottavasti ihan kaikki vanhemmat tajuamaan ! Hyvä!

    VastaaPoista