perjantai 25. syyskuuta 2009

Espoon pommi!

HS 25.9.

Espoossa suunnitellaan nyt suurempia säästöjä perusopetuksesta kuin mihin oltiin valmiita 1990-luvun laman aikaan.

Virkamiesesityksen mukaan perusopetuksesta nipistettäisiin jopa kymmenesosa opetustunneista. Tämä tarkoittaisi käytännössä jakotunneista luopumista.

Kun tuntikehystä leikataan tai jakotunneista luovutaan, kyyti on silloin kylmää.

Tavallinen ihminen hämätään "virallisella kapulakielellä", kun puhutaan tuntikehyksen leikkaamisesta. Selkokielellä: Nyt irtisanotaan opettajia, kahdesta viiten opettajaan per koulu. Potkaistaan persuksille niin, että opettajienhuoneiden kamanat vinkuvat.

Espoolainen lapsi tulee kärsimään. Espoolainen: sinun lapsesi.

Vantaalaisena opettajana on vähän vaikea lähteä neuvomaan muuten kuin: Älkää tehkö sitä! Meillä on muistissa 1990-luvun lomautukset ja sen seuraukset.

Espoolaiset, voitte ottaa mallia meidän Vantaa-sopimuksestamme. Toistaiseksi meillä on jakotunnit, pari tukituntia, jopa kerhotunteja jäljellä.

Vantaalla yritetään huonommalla veropohjalla kuin Espoossa pitää palikkataloa kasassa. Meillä nostettiin veroäyriä puolella prosentilla. Hyvää tahtoa on. Kevät tosin jännittää täälläkin ankarasti.

Ks. http://karikinnunen.blogspot.com/

Espoolaiset, ennen kuin teette yhtään mitään, tulkaa itärajanne puolelta kyselemään, mitä tuon luokan säästöt merkitsevät. Voitte kysellä myös omalta sivistystoimen johtajaltanne Aulis Pitkälältä. Hän joutui toteuttamaan Vantaan massiiviset säästöt kymmenisen vuotta sitten oltuaan Vantaan sivistystoimen johtajana.

"Opetuksen laadusta ei missään nimessä saa tinkiä", lautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi (kok) totesi.

Herran lettas sentään, millaista hurskastelua! Kokoomuslainen espoolaispoliitikko itkee, kun opettajia irtisanotaan. Mikä puolue aivan loppuun asti kunnasta kuin kunnasta riippumatta taistelee veronkorotuksia vastaan?

Marika Niemen toteamus on härskiydessään sitä luokkaa, että naurattaa. Puolueesi on johdonmukaisesti vastustanut veroäyrin korottamista. Ja nyt on lirit housuissa.

Nostakaa veroäyriänne. Teillä Espoossa on rahaa, paljon enemmän kuin meillä täällä itärajanne takana.

Mitään ei saa ilmaiseksi. Kysykää itseltänne, mikä on kunnan tehtävä. Painostakaa edustajianne, varsinkin niitä kokoomuspoliitikkoja, joita näytätte joukottain äänestävän.

Älkää missään nimessä uskoko heidän ensimmäisiin vastauksiinsa ja vesiselityksiinsä.

3 kommenttia:

  1. Huh huh. Meidän yhteiskuntahan on leikkaamassa omaa jalkaansa poikki. En tiedä mitä pitäisi ajatella. En muuta kuin nopeaa (vaaleja ei kannata odottaa...) ja massiivista reagointia. Kapinaa. Tomaatteja. Opettajien kieltäytymisiä. Mutta jotain muuta, mitä tahansa muuta kuin yleisönosaston kirjoittelua. Nyt ei auta nimimerkki "eräs huolestunut vanhempi Espoosta."

    Me elämme nykyään niin härskissä poliittisessa kulttuurissa ettei viesti saa perille "keskustelulla."

    Eikö opettajat voi laittaa kouluja kiinni, oli se laitonta tai ei? Eikö vanhemmat voi valloittaa kaupungintaloa? Olen ihan tosissani.

    Ja jos tämä menee Espoossa läpi, menee se Vantaalla ja stadissakin.

    Kokoomus on ko. kaupungissa valtapuolue, mutta esitys ei mene sielläkään läpi ilman demareiden ja vihreiden tukea. Poliittinen vastuu on niilläkin.

    Ja jos ne esityksen tehneet ovat paikallisen opeviraston virkamiehiä, niin kai nyt kaikkien opettajien, ja itseään kunnioittavien rehtorien, olisi lopetettava kaikki yhteistyö noiden tyyppien kanssa. Tehdä niistä henkilöitä joita ei olemassa.

    Mihin on suomalaisista kadonnut sisu ja vastarintahenki? Luetaan vaan lehdistä mitä meille tehdään...

    Summa summarun: nyt Espoon lapsileikkureille luu kurkkuun kovin ottein.


    Out

    VastaaPoista
  2. Ehkä olisi hyvä muistaa myös se, että opetuksen järjestämisen rahoituksen painopiste on lyhyehkössä ajassa siirtynyt valtiolta kunnille - siis progressiivisesta verotuksesta tasaverotukseen. Valtuon osuus on nykyisellään parin kymmenen prosentin luokkaa, kun se aikaisemmin oli kymmeniä prosenttiyksikköjä korkeampi. Taistelun polttopisteessä pitäisi olla siis mieluummin yhteiskunnan verotuskäytäntö kuin eri asemissa olevien kuntien pyristely kustannusloukuissa.

    VastaaPoista
  3. Anolle...

    Nimenomaan. Verotuskäytäntö pitää saadaan polttopisteeseen, samoin pitää alkaa uudelleen pohtia kuntien ja valtion suhdetta.

    Tavalliset ihmiset joutuvat taistelemaan nyt liian monella sektorilla. Ei hahmoteta, miten maa makaa.

    VastaaPoista