maanantai 28. syyskuuta 2009

Kannattaako opettajista tehdä katkeria?

Joillakin ammateilla kuten lääkäreillä, tuomareilla, ja opettajilla, on oma ammattietiikkansa ja eettiset periaatteensa, jotka on tarkkaan pohdittu ja kirjattu. Puhutaan eettisistä ohjeistoista.

Lääkäreillä ja tuomareilla on jopa omat valat, jotka on vannottava. Meillä opettajilla ei sellaisia valoja ole. Oletetaan, että kaikki, jotka ovat valinneet tämän ammatin, ovat eettisesti korkeatasoisia ihmisiä. Se ikään kuin kuuluu tämän ammatin pirtaan.

Kaikkien säästö- ja lomautuskohkaamisten keskellä on syytä jokaisen opettajan sillon tällöin vilkuilla OAJ:n sivuja ja etsiä opettajan ammattietiikkaa ja eettisiä periaatteita koskevat ohjeistot. Kaikesta huolimatta ja juuri siksi.

Opettajan paras työkalu näissä asioissa on tietenkin hänen oma esimerkkinsä. Selkeä ohjenuora kaikessa opettajan toiminnassa on:

Opettajan on aina ajateltava lasten parasta.

Nykymaailma tosin tuottaa opettajille monia ristiriitaisia tilanteita.

Ajatellaanpa, millaisiin tilanteisiin opettajaa ajetaan, kun häntä lomautetaan tai oppilailta viedään jako- tai tukitunnit pois. Opettaja voi alkaa pitää ilmaisia tukitunteja oppilaille koulupäivän jälkeen, joku toinen toteaa vain, että se oli nyt siinä, oppilas jää yksinkertaisesti vain jälkeen. Kumpi toimii oikein?

Luulen, että kummankaan opettajan toiminnassa ei ole moitteen sijaa. Kyllä tässä tapauksessa on aivan joku muu taho kuin opettaja toiminut eetisesti ja moraalisesti väärin.

Se on aivan varmaa, että kaikki nykyopettajat potevat huonoa omatuntoa jostakin.

Niin valtavat paineet meille asetetaan. Kukaan ei ole sellainen jonglööri, että voisi saavuttaa oppilaidensa kanssa opetussuunnitelman kaikki tavoitteet nykyisillä resursseilla.

Espoolaiset ja porvoolaiset, ja miltei kahdenkymmenen muunkin kunnan opettajat, on ajettu ikävään nurkkaan. Opettaa ja kasvattaa pitäisi, mutta sitä ei anneta tehdä kunnolla.

Opettajista ei pidä tehdä katkeria tai väliinpitämättömiä. Joku meistä voi opettaa sinun lastasi.

Opetusalalla esiin tuleviin asioihin ottaa kantaa eettinen neuvottelukunta, jonka kokoonpano on:

Helsingin Yliopiston vararehtori Hannele Niemi, puheenjohtaja
Rehtori Jari Honkala, jäsen
Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Juha Sihvola, varapuheenjohtaja
Dosentti Terho Pursiainen, jäsen
Professori Tuula Tamminen, jäsen
Neuvottelukunnan sihteerinä toimii erityisasiantuntija Riitta Sarras toimistosta.


Neuvottelukunnan tehtävästä:

Neuvottelukunta voi ottaa kantaa ja antaa lausuntoja OAJ:n hallituksen, opetusalan viranomaisten, jäsenistön, työantajan, vanhempien tai opiskelijoiden pyynnöstä opetusalan ammattietiikkaan liittyvistä kysymyksistä.

Mene ihmeessä ja lue se ohjeisto. Ei sinun tarvitse olla opettajakaan.

http://www.oaj.fi
Ammattietiikka

Sieltä löytyy myös mielenkiintoisia neuvottelukunnan antamia kannanottoja.

2 kommenttia:

  1. Hyvä lastu! Ehkä dilemman yksi ratkaisu on pohtia jonkin ratkaisun sopivuutta yleiseksi säännöksi Kantin tapaan. Toimiiko vain se lääkäri eettisesti, joka tekee vapaa-aikanaan ilmaisia leikkauksia köyhille? Voiko olla eettinen vain annetulla työajalla?

    Joskus minut opetettiin erottamaan toisistaan velvollisuus ja hyve. Hyve on enemmän kuin velvollisuutensa tekemistä. Hyvettä ei voi asettaa normiksi muille, se ei ole silloin enää hyve.

    VastaaPoista
  2. Opettajan töissä on 40 000 ihmistä tässä maassa. Luulen että kaikki tekevät velvollisuutensa, osa harjoittaa hyvettä hiljaa. Pitää muistaa työ on myös työtä. Ansiotyötä. Simone Weil sanoi että ihminen tekee työtä saadakseen leipää, ja syö leipää jaksaakseen tehdä työtä.

    Minun ei paljon tarvitse provosoida, kun sanon että olen opettajana vain koska saan siitä palkan. Jos harjoitan hyveitä, niistä ollaan hiljaa.

    Opettajan etiikkaan voisi kuulua myös se että hän tekee vain ne tunnit työtä, joista saa palkkaa. Näin en syä muiden leipää, en vie leipää esim. uuden opettajan suusta.

    Uhrautuminen on monimutkainen ilmiö tuottaa usein käänteisen lopputuloksen.

    Opettajat älkää uskoko "uhrautumiseen oppilaiden puolesta". Tehkää se työ superhyvin mihin teidät on palkattu. Jättäkää muu työnantajan murheeksi. Vetäkää raja.

    Out

    VastaaPoista