keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Onneksi peruskoulu on koko kansan koulu!

HS 2.9.

TALLINNA. Paikasta ensimmäisellä luokalla saa Tallinnassa kisata ihan tosissaan. Seitsenvuotiaat lapset kiertävät useissa pääsykokeissa keväällä, jotta pääsisivät opiskelemaan vanhempien toivomaan kouluun. Kilpailu ensimmäiselle luokalle voi olla jopa kovempaa kuin yliopistoon.

Esimerkiksi Tallinnan 21. koulun ensimmäiselle luokalle pääsi joka kuudes pyrkineistä. Monilla heistä on takanaan lukuisat pääsykokeet.

Koko Viron 147 000 koululaisesta niin sanottua eliittikoulua käy noin 7 000 lasta.


Olen koko kansan yhteisen koulun ja peruskouluaatteen läpitunkema.

Yllä oleva uutinen saa minut hetkessä kylmille väreille. Ajatus siitä, että pienet seitsenvuotiaat lapset pistetään kilpailemaan ensimmäisestä koulupaikastaan, saa minut miltei oksennuskohtauksen partaalle.

Suomessakin on piirejä, jotka ovat sitä mieltä, että kaikille yhtäläinen peruskoulu ei ole hyvä asia. Halutaan kouluvertailuja ja julkisia listoja, vaikka suomalainen koululaitos tuottaa maailman parasta tulosta. Halutaan rikkaiden lasten pikkureservaatteja.

Olin muutamia vuosia sitten ammattiyhdistykseni koulutusristeilyllä. Istuin takarivillä kuten aina. Hämmästykseni oli suuri, kun puhujaksi oli kutsuttu silloisen Teollisuuden ja Työnantajain keskusliiton nokkamiehiin kuuluva Seppo Riski. Hän totesi ykskantaan charmanttiin tyyliinsä, että heidän kannaltaan peruskoulu ei ole hyvästä. Ihmettelin kovasti, että Riskin kommentti aiheutti kohahduksen vain takarivistössä. Opettajilta irtosi vain pientä kohteliasta buuausta.

Mieltävä nostattava uutinen tämän päivän Hesarista:

"Suomen vahvuudet oli mietitty hyvin: koulutus, turvallisuus ja se, että asiat toimivat, ovat erittäin tärkeitä tekijöitä", Jorma Ollila sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa vieraillessaan Merirastilan ala-asteella.

Kaikenmaailman peruskoulun nakertaminen on pahasta.

Onneksi PISA-tutkimukset ovat kaataneet täyssangollisen kylmää vettä näiden nakertajien niskaan. Tällä hetkellä ei oikein kukaan kehtaa ääneen puhua erilliskoululaitoksen puolesta. Mutta uskokaa tai älkää, heitä on kyllä, ihmisiä, jotka haluavat eliittikouluja myös Suomeen.

Minä en kaipaa Suomeen lasten mielenterveysongelmia tai kasvavia itsemurhalukuja - joissakin maissa uuvuttava kilpailu lasten kesken on johtanut suuriin ongelmiin.

Miksi virolaiset eivät kehtaa tulla Suomeen katsomaan ja ottamaan opiksi, millainen on yksi maailman parhaimpiin kuuluva koulutusjärjestelmä?

2 kommenttia:

  1. JEP KOULUMASSAMURHAT ILMEISESTI OSOITTAVAT TÄMÄN HYVYYDEN ?

    VIRON KOULUISSA SEN SIJAAN OPETETAAN KÄYTÖS- JA RUOKAILUTAPOJA JA SIVISTÄVÄÄ KÄYTÖSTÄ NYKYÄÄN

    VastaaPoista