maanantai 14. syyskuuta 2009

Opettajat onnettomia netin hyödyntäjiä?

14.9.

Peruskoulu- ja lukio-opettajat eivät osaa hyödyntää nettiä riittävästi opetustyössään, selviää kymmenen yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Opettajat turvautuvat useimmiten oppikirjojen materiaaleihin, vaikka netissä olisi runsaasti opettajille suunnattua ilmaista materiaalia.

Kehityspäällikkö Esa Niemi kertoo Oulun yliopistosta, että opettajien tiedonhakutaidot ovat puutteellisia, minkä takia he eivät löydä materiaalia netistä. Niemen mukaan nettiä pitäisi hyödyntää oppikirjojen rinnalla, jotta opetus olisi entistä monipuolisempaa.

Niinpä.

Kehityspäällikkö Esa Niemi Oulun yliopistosta voisi oikeastaan jalkautua ja katsastella, millaisissa olosuhteissa joissakin kouluissa opetustyötä tehdään.

Liitutaulu ei ole internet.

Internetin tehokas käyttö edellyttää kunnollista tietokonekantaa. Luokissa pitää ehdottomasti olla opettajalle oma tietokone, joka on kytketty heittimeen. Koulumme on omilla varoilla hankkinut joka luokkaan koneen heittimineen sekä dokumenttikamerat. Johan alkoi tulla tehoa internetin käyttöön opetuksessa.

Itse käytän nettiä paljon historian, maantiedon ja biologian sekä kuvataiteen opetuksessa. Myös mediaopetuksessa netti on oiva, kaikki uutiset ja ylet ja sanomalehdet ovat heti saatavilla. Ajankohtaisten asioiden käsittely on nyt miellyttävää.

Usein varsinaiset nettiin pohjautuvat opetusohjelmat ovat liian simpppeleitä ja tylsiä. Se perinteinen matikan kirja on edelleen rautaa!

Netti on kyllä mukava pikkulisä opetuksen monipuolistamiseen kuten Esa Niemi toteaa. Eikä se vanha liitutaulukaan niin surkea ole. Se ei ainakaan hurise.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti