maanantai 21. syyskuuta 2009

Kuntien säästöleikkuri siivuttaa

Yle 21.9.

Kunnat aikovat ensi vuonna säästää eniten opetusmenoista, kertoo YLE Uutisten kunnanjohtajille tekemä kysely. Kysely paljastaa myös, että säästöjä haetaan sijaisten ja määräaikaisten työntekijöiden kustannuksella. Kuntaveron nostamista harkitsee lähes puolet vastaajakunnista.

YLE Uutisten kyselyyn vastanneista kunnista 30 prosenttia (54 kuntaa 181:sta) valitsi vaihtoehdoista opetuksen, kun kysyttiin, mistä palveluista kunta aikoo säästä eniten. Toiseksi useimmin kunnanjohtajat mainitsivat terveydenhoidon ensisijaiseksi säästökohteeksi. Terveydenhoidosta eniten aikoi leikata 17,7 prosenttia vastaajista (32 kuntaa).

Jep, jep. Kyselyn tulos tuskin oli yllättävä.

Kuntalaiset itse eivät halua, että kunnan peruspalveluista leikataan. Terveydenhoitoa ja koulutusta pidetään kuntien ydinpalveluina.

Opetuksesta on helppo leikata, koska oppilaat eivät juuri valita. Sama koskee uusimpien tietojen mukaan myös vanhusten palveluja. Sängyssä makaava vanhus ei valita.

Heikkoja lyödään.

Tuntikehyksestä on helppo näpsäistä tunti pois. Kuka huomaa, jos tukiopetusta tai kerhoja ei pidetä? Palkataan epäpäteviä ihmisiä opettajiksi, eipä tarvitse maksaa sitä kesäpalkkaa, ja muutenkin tulee halvemmaksi. Pikkukunnissa on nokkelasti huomattu, että opettajia voidaan lomautella tapaan pe-la-su-ma.

Mukavaa "säästöä" saadaan, kun opettajilta viedään valvontaruokailuetu, ja oppilaat jätetään yksikseen einehtimään soppaa.

Koulumateriaalia kierrätetään "ekologisesti", sama uskonnonkirja voi kulkea jopa kymmenen ikäluokan edustajan käsissä. Kuviksessa piirretään ja maalataan aina siihen iänikuiseen valkoiseen A-kolmoseen.

Säästökeinoja on monia, mielikuvituksella ei ole mitään rajaa. Pikkuporsaanreikiä on kiva käyttää, ja hauska niitä on oikein suurennuslasilla etsiskellä.

Opetuksesta säästäminen on aina tulevaisuudesta säästämistä. Onko Suomi enää sivistysvaltio? Viekö ahneus meidät allikkoon?

Rahaa on. Kyse on aina siitä, miten raha jaetaan.

2 kommenttia:

 1. Hyvä blogisti, lupaan että tämä on viimeinen kerta, kun vastaan näin, mutta koska sydän sanoo niin, tämä on sanottava (tämän jälkeen otan "positiivisemman" asenteen) vielä ääneen.

  1. Ei opettajilta v i e d ä valvontaruokailuetua - sen annetaan pois. Kovat piippuun Tampereella OAJ-boys! Mutta turha luulla. Sopuhan täytyy säilyttää...vai?

  2. Tämä ekologisuuden nimissä kouluihin sisään ajettu yltiöekonomisuus, eli repalaisten kirjojen "kierrättäminen", eli saman rahan antaminen vain jonkun toisen käytettäväksi...

  Suurimpia säästöintoilijoita, juuri näiden
  kvasiekologisten perusteiden pohjalta ovat opettajat itse.

  Ei muuta kuin kunnon kirjatilaus, eli kunnon kirjojen tilaus keväisin kansliaan sisään ja rehtorille sitten vastuu, jos pedagogisin perustein valittu setti ei mene läpi.

  Ei opettajan tehtävänä ole toimia taskulaskimina ja kirjanpitäjänä, vaan "tuhlata" kaikki mahdollinen hyvä Suomen nuorisoon. Näin myös n.s Vihreän lipun kouluissa.

  3. Epäpätevät sijaiset sitten. Kokonaan OAJ:N asia pitää huolta että ammattikunnan pätevyysvaatimuksia noudatetaan ja tiukasti. En tajua mikseivät pääluottamusmiehet kierrä kesäkuussa tarkistamassa opelistoja rehtorin kanssa, eli onko palkkaukset tehty lain- ja työsopimuksen mukaan.

  Nyt nämä piemiehet istuvat opevirastojen konttoreissaan ja odottavat em. asioista "ilmiantosoittoja" (en ala, liian hapokasta tuollainen stasi-meininki), kun opeasia olisi tietokoneaikana todella helppo tarkistaa kuntoon muutamassa päivässä.

  Eli nämä pikkuporsaanreiät joista blogisti ansiokkaasti puhuu, ovat o s i t t a i n meidän itsemme sallimia, ja passiivisen ammattiliittomme reagoimattomuuden tulosta.

  Eli havuja p-kele. Pasila, herätys siellä!


  Out

  Ja tästä edes vain OAJ:tä kannustaviin kommentteihin tästä toimistosta. Saahan liitolta sentään kivat vakuutukset ja ihan mahtavan opealan syövereitä luotaavan lukupaketin perjaintaisin, häh hä.

  VastaaPoista
 2. Out...

  anna palaa vaan! Hyvä, että kommentoit. Kirjoita niin kuin sydän sanoo.

  "Eli havuja p-kele. Pasila, herätys siellä!"

  Minäkin olen ihmetellyt hiljaisuutta.

  Minä en voi käsittää, kuinka tyynesti on otettu vastaan pikkukuntien opettajien pe-la-su-ma lomautukset ja se kertakaikkiaan järjetön yksi virkavapaa päivä ennen tai jälkeen joululoman ja koko loman palkka pois.

  Tällaisiin asioihin pitää puuttua kovalla kädellä.

  VastaaPoista