torstai 9. syyskuuta 2010

Opettajat rekisteriin

Omakuva
Yle 9.9.

Opettajillekin halutaan pätevyysrekisteri

Opettajille kaavaillaan pätevyysrekisteriä terveydenhuollon ammattilaisten tavoin. Opettajarekisteristä esimerkiksi vanhemmat pääsisivät katsomaan, onko lapsen opettaja pätevä työhönsä.

Kriitikoiden mielestä opettajarekisteriä ei tarvita, sillä opettajan työ ei ole yhtä vastuullinen työ kuin terveydenhuollon henkilöstön.



Ainakin vanhemmat voisivat tarkistaa, onko lapsen opettaja pätevä. Pikkuhiljaa päästäisiin tilanteeseen, että vanhemmat alkaisivat vaatia lapsilleen päteviä opettajia. Vanhemmat ovat veronmaksajia, joilla on oikeus saada lapsilleen pätevän ja koulutetun opettajan opetusta. Suomessa on maailman korkeatasoisin opettajienkoulutus.


Rekisteri tekisi hyvää niille melkein muodollisesti päteville opettajille, jotka ovat ajautuneet syystä tai toisesta töihin ennen kuin opettajapaperit on saatu käteen. Rekisteri olisi heille melkoinen keppi opiskelun viemiseksi loppuun.


Rekisteri estäisi ketkujen rehtoreiden ja kuntien intoa palkata epäpäteviä opettajia säästösyistä, mikä olisi oikein hyvä asia.


Opettajien ja lääkäreiden työn vastuullisuutta ei voi suoraan verrata toisiinsa. Kummassakin ammatissa voi tehdä kohtalokkaita virheitä. Vastuullisuuseroilla ei voi perustella, miksi rekisteriä ei tarvittaisi.



Elinkeinoelämän keskusliiton koulutusjohtaja Markku Koponen sanoo, että opettajarekisteri jäykistäisi työmarkkinoita, sillä epäpäteviäkin opettajia tarvitaan. Rekisteri voisi johtaa epäpätevien opettajien syrjimiseen. (Yle)



Epäpätevien opettajien syrjimiseen? 


Koposen ajattelumalli on aivan älytön ja nurinkurinen. Nythän voidaan syrjiä päteviä opettajia palkkaamalla sijaisuuksiin epäpäteviä opettajia pätevien sijaan. Silloin voidaan puhua syrjinnästä. Koposen mukaan rekisteri jäykistäisi työmarkkinoita. Niinpä.



Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen puolustaa myös opettajia: "Kyllä opettaja on vielä enemmän julkisessa tehtävässä kuin lääkäri, sillä jokainen opettaja kohtaa koko ikäluokan."(Yle)


Opettajat ovat täysin kyllästyneitä siihen, että kuka tahansa voi kutsua itseään opettajaksi. On aivan posketonta, että joku 18-vuotias ylioppilas palkataan säästösyistä pitkään sijaisuuteen ja häntä voidaan kutsua opettajaksi.


Olen jo aikaisemmin esittänyt blogissani, että opettaja-ammattinimike on suojattava lailla.


Sijaispulmaan voisi olla yksi ratkaisu. Koulutetaan vuoden koulutuksella sijaisopettajia, joita voitaisiin palkata lyhytaikaisiin työsuhteisiin aina tarpeen tullen. Jos jonossa olisi yksikin täysimittaisen koulutuksen saanut opettaja, hänellä olisi etusija.


Isossa koulussa voisi aivan hyvin olla vakituinen sijaisopettaja, niin paljon erilaisia opettajien poissaoloja kertyy sairauksien tai esim. koulutusten takia. Jos sijaisuuksia ei olisi, vakituinen sijaisopettaja voisi antaa samanaikaistukiopetusta tai toimia resurssiopettajana.

2 kommenttia:

  1. Allekirjoitan näkemyksesi ja ideasi täysin.

    Lisäksi, mikäli viralinen taho (mm.OPH) vetkuttelee rekisterin kanssa, niin estääköhän mikään taho, esimerkiksi OAJ:ta pitämästä opettajien ammatti- ja koulutustaustarekisteriä netissä. Hommanhan voisi hoitaa vaikkapa siten, että jokainen opettaja halutessaan voisi rekisteröidä perustietonsa virkaan pätevien opettajien matrikkeliin.

    VastaaPoista
  2. Pakko palata vanhalle linjalleni:
    " ...estääköhän mikään taho, esimerkiksi OAJ:ta pitämästä opettajien ammatti-ja koulutusrekisteriä netissä..."

    Estää!

    OAJ estää sen itse. Niillä on asenne: "Hei nyt mä en oikeesti jaksa...laita toi ehdotus meille sähköpostissa, se on ihan kiva..."

    Oman ammattijärjestömme loputon ja mairea sovinnonhalu ja konfliktien pelko estää tämänkin hyvän ehdotuksen toteutumisen kuten niin monta muutakin ryhtikampanjaa opettajan ammatinkuvan täsmentämiskamppailussa.

    Vapaassa pudotuksessa mennään. Ne ei jaksa ja ne eivät viitsi. Ne = OAJ.

    Out, jäsen

    VastaaPoista