Helsingin ja Vantaan
opettajat olivat lakossa huhtikuun 1984. Kaikkiaan työtaisteluun osallistui
7200 opettajaa kymmenessä kaupungissa. (Opettaja 46/2013)
22.3. Vantaan Sanomat
30 vuotta sitten:
Vantaan opettajat ovat jo nyt valmiina lakkoon
Vantaa on eräs maan lakkopaikkakunnista, jos Opettajien ammattijärjestön lakko alkaa 9. huhtikuuta. Vantaalla lakkoon menevät kaikki peruskoulunopettajat.
OAJ vaati muun muuassa tasokorotusta peruspalkkaan, työajan lyhentämistä ja oppituntien ulkopuolisen työn korvaamista. Opettajat ovat tonnilinjalla eli vaativat tuhannen markan korotusta peruspalkkaansa.
Peruskoulunopettajan lähtöpalkka on nyt hieman yli 4000 markkaa.
Vantaalainen jäsenistö on tehnyt OAJ:n johdolle selväksi, että se pysyy vaatimusten takana.
(Vantaan Seutu = Vantaan Sanomien edeltäjä 22.3.1984)
Valmistuin opettajaksi v. 1980. Järkytyin, kun sain ensimmäisen palkkakuittini käteen. Pidin palkkakuittiani vitsinä.
Järkytyin toistamiseen, kun ensimmäisen työpaikkani Hiekkaharjun koulun ammattiyhdistysaktiivi Kalevi Lohikoski esitteli meille opettajien 1970-luvun palkkakehitystä, pelkkää laskevaa käyrää. 1970-luvulla muiden ammattijärjestöjen käyrät olivat pääosin selkeän nousujohtoisia.
Opettajat ajettiin lakkoon v. 1984.
Vantaalaisia opettajia ei paljoa tarvinnut lakkoon maanitella, koska palkka oli niin huono. Asunnot Vantaalla jo siihen aikaan olivat niin kalliita, että aloittelevalla luokanopettajalla ei ollut mitään mahdollisuutta ottaa asuntolainaa, koska sen ajan korkotaso oli niin korkea.
OAJ laski aivan oikein, että lakkoeturintamaan piti ottaa vain muutama vahva kaupunki, Helsinki, Vantaa, Vaasa ja Imatra, joissa oli täysi lakkovalmius. Vantaalla oli vain kaksi opettajaa, jotka eivät suostuneet lakkoon. Toinen löytyi omasta koulustani, puhuimme hänelle vuorotellen kollegani kanssa kuin ruuneperit parin viikon ajan niin, että hän lakkoa edeltävänä päivänä taipui mukaan. Toiselle opettajalle ammattiyhdistyksen laulumiehet lauloivat serenadeja hänen ikkunansa alla, hän taipui lakkoon vasta aivan viime tingassa lakkoa edeltävänä yönä.
Oman kouluni opettaja, joka aluksi oli lakkoa vastaan, innostui asiasta niin paljon, että hän piti kotonaan kouluni opettajille lakkoiltamankin. Ylipäätään lakko yhdisti vantaalaisia opettajia ja lujitti kovasti paikallisen Vantaan opettajien ammattiyhdistyksen (VOAY) yhteenkuuluvaisuutta ja voimaa entisestään.
Pitää ottaa myös huomioon, että Opettajien ammattijärjestö (OAJ) oli melko nuori organsaatio tuolloin. OAJ perustettiin vasta v. 1973. Muutamaa vuotta aikaisemmin Kansakoulunopettajien liitto ja Oppikoulunopettajien järjestö liittyivät yhteen, mikä oli pakko tehdä, kun siirryttiin peruskouluun.
Lakkomalli oli ennenkuulumaton, vain kaksi kaupunkia ensin lakkoon ja muut lähtisivät perässä asteittain, jos lakko ei purisi. Muut opettajat tukivat lakkoilevia opettajia lakkoavustuksella.
Asteittainen lakko jurppi Kuntatyönantajien (KT) edeltäjää Kunnallista sopimusvaltuuskuntaa (KSV) niin, että KSV melko pian julisti työsulun. KSV ajatteli, että työsulun avulla opettajat lyötäisiin melko pian polvilleen. OAJ esti työsulun.
KSV laski väärin, koska työsulku-uhan takia opettajat saivat yleisen tuen puolelleen aivan suveriinisti. Opettajat osasivat hyödyntää mediaa paljon paremmin kuin KSV.
Tohina kesti kolmisen viikkoa. OAJ teki kohtuullisen sopimuksen, esim. luokanopettajan peruspalkkaa nostettiin hieman yli tonnilla.
Vantaalla lakosta irtautuminen oli vaikeaa, haluttiin vieläkin enemmän. Lakon jälkeen OAJ:n silloinen puheenjohtaja "Vode" Voitto Ranne saapui voiton huumassa Tikkurilan Peltolan koulun täyteen ahdettuun auditorioon. Hän astui sisään molemmat kädet ylhäällä sormilla voitonmerkkejä näyttäen, mutta hämmentyi, kun sai vastaansa valtavan buuausmyrskyn.
VOAY:n lakkokenraali Heikki Rajamäki joutui astumaan esiin ja sanoi jyristen meille, että lakkoon on vaikea mennä, mutta siitä on vaikea irtautua. Rajamäki totesi, että parempaa sopimusta ei voitu saada aikaan, ja että tähän on nyt tyydyttävä.
Muistan onnistuneen lakon jälkeen, kuinka
KSV:n johtaja Paavo J. Paavola televisiossa ääni
väristen sanoi jotenkin näin, tämä otetaan vielä takaisin korkojen kera.
Kyllä otettiin.
Vuoden 1984 opettajien lakko yhdisti opettajat ja OAJ:sta tuli vakavasti otettava ammattijärjestö.
Barrikaadeille!!!!!!! Nyt riittää kynnysmaton rooli.
VastaaPoistaJos lomautukset jatkuvat tähän malliin, niihin on pakko ottaa kantaa.
Poista