maanantai 3. maaliskuuta 2014

Groovy School Program

3.3. HS


Suomalainen koulukiusaamisen vastainen Kiva koulu -toimintaohjelma leviää nopeasti eri puolille Eurooppaa.

Turun yliopistossa kehiteltyyn ohjelmaan koulutettiin viime kuussa 40 koulukuraattoria seitsemästä Euroopan maasta, kuten Belgiasta, Italiasta, Kreikasta ja Luxemburgista. He jatkokouluttavat opettajia, ja ohjelma otetaan syksyllä käyttöön jopa sadoissa kouluissa.

"Ohjelman teho perustuu siihen, että kaikki ovat vastuussa ryhmän hyvinvoinnista, eli kiusaamisessa ei ole sivullisia. Voimavaroja suunnataan sitouttamiseen, eivätkä kaikki voimat mene uhrien auttamiseen ja kiusaajien kasvattamiseen", kertoo tutkija Gijs Huitsing Groningenin yliopistosta.

Hollantilaistutkijat saivat viime vuonna ensimmäiset vaikuttavuustulokset Kivan koulun tehosta. Kiusaajien ja kiusattujen määrä laski ohjelmaa käyttävissä kouluissa seuranta-aikana yli 20 prosenttiyksikköä enemmän kuin kontrollikouluissa.

"Kiusaaminen väheni kaikissa Hollannin kouluissa, myös tutkimuksemme kontrollikouluissa, sillä vuoden aikana tapahtui kolme traagista itsemurhaa. Niiden myötä kiusaaminen nousi puheenaiheeksi", Huitsing sanoo.

"Opettajienkin toiminnassa on huomattavissa muutoksia Kivan koulun myötä. Tulosten mukaan opettajat ottavat kiusaamisilmoitukset vakavasti ja heillä on enemmän keinoja puuttua asiaan", Huitsing kertoo.

Turun yliopisto lisensoi Kivaa koulua ulkomaille, ja lisenssimaksuilla tuetaan ohjelman kehittämistä.

Useissa maissa on käytössä kilpailevia ohjelmia. Kivan koulun vastaavan johtajan, professori Christina Salmivallin mukaan ohjelman etuna on vuosikymmenien tutkimustyö. Kivasta koulusta on enemmän julkaistuja tutkimuksia kuin yhdestäkään kiusaamisenvastaisesta ohjelmasta.Olen kirjoittanut blogissani Kiva koulusta, kiusaamisesta ja koulukiusaamisesta paljonkin. Painamalla tunnisteista sivun vasemmasta laidasta pääsee eteenpäin.

Vaikka Ukrainan ruutitynnyri painaa mieltä, oli mukava lukea aamun lehdestä joku myönteinen uutinen. Koulukiusaaminen on takuuvarmasti maailmanlaajuinen ilmiö, en usko, että koskaan kiusaamista saadaan täysin kitkettyä koulusta pois, mutta lähelle nollaa olisi hyvä päästä. 

Ikävää on, että kiusaaminen on osittain karannut koulun ulkopuolelle, koulumatkoihin tai nettiin kuten FB:iin tai WhatApp:iin. FB ja WhatsApp tarjoavat mielettömiä ryhmäkiusaamismahdollisuuksia, joiden selvittely on vaikeaa, osin jopa mahdotonta. 

Koululla ei ole toimivaltaa koulun ulkopuolisiin asioihin, mutta mikään ei estä kasvattamasta lapsia vastuulliseen nettietikettiin.

Kiva koulun paras puoli on, että kiusaaminen on nostettu rohkeasti pöydälle. Kiusaamista ei enää piilotella kuten ennen, en usko, että enää on rehtoreita, jotka kehtaavat julkisesti väittää, että meidän koulussa on nollatoleranssi, meillä ei kiusata. Paljon parempi on sanoa, me puutumme kiusaamiseen heti, kun sitä havaitaan. 

Pitää myös muistaa, että ei riitä, että vain koulu puuttuu kiusaamiseen. Myös kodit on otettava kiusaamisten selvittelyihin mukaan.

Parasta on tietenkin, että kiusaamiseen puututaan jo ennakkoon, mihin Kiva koulu antaa hyvät eväät. Itse käytän Lions Quest -ohjelmaa, jossa käsitellään myös monia muita elämänalueita. 
Koulustako työleiri? (Properuskoulu 19.1.2012)

Hollannissa kiusaaminen laski ohjelmaa käyttävissä kouluissa seuranta-aikana yli 20 prosenttiyksikköä enemmän kuin kontrollikouluissa. Suomessa pidemmällä aikavälillä on päästy paljon parempiinkin tuloksiin.

Hienoa, että Kiva koulu -sanoma leviää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti