maanantai 17. maaliskuuta 2014

Suomen Luokanopettajat ry syntyi Jyväskylässä

Olin viikonloppuna Luokanopettajaliiton vuosikokouksessa Jyväskylän Sokos Hotel Alexandrassa. Kokous oli merkittävä, koska Luokanopettajaliitto sai uuden nimen Suomen Luokanopettajat ry.

Kokouksessa valittiin myös ensimmäinen Suomen Luokanopettajien hallitus sekä puheenjohtaja. Puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Luokanopettajaliiton vimeinen puheenjohtaja Matti Sippola Seinäjoelta.

Kokousväki oli aktiivista, avointa ja mukavaa.


Jyväskyläläinen Ruamjai-kuoro avasi vuosikokouksen laulutervehdyksellään.


Luokanopettaja-lehden pitkäaikaista päätoimittaja Martti Helströmiä muistettiin paketilla Elvis DVD-levyjä. Vuoden alusta lehden päätoimittajana aloitti seinäjokelainen Raimo Hautanen. Vasemmalta, Marko Jokinen, Matti Sippola ja Martti Hellström.


Vuoden luokanopettaja 2013 sai kiitokseksi vuoden julkisesta aherruksestaan Luokanopettajaliiton pronssisen ansiomitalin sekä taiteilija Anne Tammisen grafiikanvedoksen, mikä lämmitti mieltäni kovasti. Keskellä on Piritta Siekkinen.

Vuoden 2014 luokanopettajaksi valittiin ulvilalainen Kari Keitaanniemi Kaasmarkun kylästä, "Koulu on kylän sydän". Valitettavasti Keitaanniemi ei päässyt paikalle pokkaaman palkintoaan, olisin mielelläni jutellut hänen kanssaan.

Onnea ja tsemppiä Karille!Oli hyvin mielenkiintoista kuulla professori Jouni Välijärven analyysejä PISA:n TIMMS:n ja PIRLS:n tuloksista. Käyrät ovat laskevia kautta linjan, vaikka olemmekin edelleen Euroopan ykkösiä. 

Huolestunut täytyy olla, kun osa pojista on putoamassa kelkasta varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Onneksi koulujen väliset erot ovat pieniä.

Martti Hellströn teki Välijärven analyyseistä hienon tiivistelmän omassa blogissaan:Kokouksen puheenjohtajana toimi Ari Häkkinen Kouvolasta, kuvassa (oikealla) hän onnittelee Suomen Luokanopettajien ensimmäistä puheenjohtajaa, Matti Sippolaa.


Kokouksessa valittiin Suomen Luokanopettajien ensimmäinen hallitus: vasemmalta, Marko Jokinen, Piritta Siekkinen, Janne Louhi, Tia Carina Ukkola, Johanna Pietilä, Eva-Stina Törnroos, Elina Karjalainen ja Riitta Lenkola. Kuvasta puuttuu Eija Västinsalo.


Erityisen mieluisaa oli nähdä pitkästä aikaa kunniavieraat, Anneli ja Martti Mäkelän. Martti on ammattiyhdistysidolini, sillä hän toimi Vantaan opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtajana, kun aloitin opettajan työt v. 1980. Anneli ja Martti opettivat Vantaan Kaivokselan koulussa, Martti toimi myös rehtorina.

Martti oli jämäkkä puheenjohtaja, jonka sanaan aina luotettiin. Hän toimi myös OAJ:n hallituksen puheenjohtajana eli oli OAJ:n kakkosmies heti silloisen OAJ:n puheenjohtaja Voitto Ranteen jälkeen. Martti toimi myös Luokanopettajaliiton puheenjohtajana.

Kokouksessa laadittiin Luokanopettajan päätoimittajan Raimo Hautasen johdolla selkeäsanainen mediatiedote:


Julkista heitteillejättöä peruskoulussa

Suomen Luokanopettajat ry on järkyttynyt suomalaisen perusopetuksen nykytilasta ja kehityksestä. Kuntien yhä lisääntyvät säästötoimet uhkaavat koulujen päivittäisen työn toteuttamista. Oppimistulokset heikkenevät ja sitä kautta Suomi menettää mainettaan laadukkaana koulutusvaltiona.

Koulutuksen järjestäjät rikkovat jatkuvasti perusopetuslakia lomautusten ja säästövapaiden kautta. Turvallisuuttakaan ei voida taata, kun luokassa ei ole opettajaa.

Kuntien säästötoimet rikkovat myös YK:n Lapsenoikeuksien sopimusta, jossa todetaan: ”Lasta koskevia päätöksiä tehtäessä on aina ensimmäiseksi otettava huomioon lapsen etu.” Lapsenoikeuksien sopimus on sisällytetty Suomen perus- ja lukio-opetuksen opetussuunnitelmiin.

Päättäjät eivät ymmärrä, että leikkaukset kohdistuvat lasten ja nuorten tulevaisuuteen ja sitä velkaa ei heille pystytä koskaan maksamaan takaisin.

Matti Sippola
puheenjohtaja
Suomen Luokanopettajat ry

4 kommenttia:

 1. Kokouksessa julkaistiin hyvä ja jämäkkä mediatiedote. Kiitos siitä. Minua on ihmetyttänyt oman kuntani Kirkkonummen päätyminen lomautuksiin. Eräs kunnan vahva poliitikko kirjoitti näin 2010:
  "Totesimme pari vuotta sitten eduskunnan sivistysvaliokunnassa, että emme hyväksy opettajien lomautuksia säästökeinona. Lastemme tulevaisuus on vuosikymmeniä ymmärretty ykkösasiaksi, yhteiskunnan tulevaisuudeksi. Voiko kunta säästää rahaa leikkaamalla lastensa tulevaisuutta?...
  Näköjään eduskunnan valiokunnan selkeä tahdonilmaisu ei riitä. Pitää ryhtyä vieläkin selkeämmäksi. Nyt vaadimme tänään julkaistussa lausunnossamme opetusministeriötä selvittämään keinot, joilla opettajien lomautukset ja sijaiskiellot voidaan välttää." http://blogit.iltalehti.fi/raija-vahasalo/2010/03/24/lomautetaan-tulevaisuus/

  Syksyllä 2013 Kirkkonummnen kunnanhallituksen puheenjohtaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo on ollut mukana päättämässä kunnan lomautuksista. Mitä me tästä voimme ajatella poliitikkojemme etiikasta?

  VastaaPoista
 2. "Kuntien säästötoimet rikkovat myös YK:n Lapsenoikeuksien sopimusta, (...)"

  Hellyyttävää kun nykyään eivät edes luokanopettajat saa yhdyssanoja oikein virallisiin tiedotteisiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen vahvasti, että osaa. Kyse on ollut täysin tekninen ongelma.

   Kiitos, kun huomautit.

   Poista
  2. Ei pahalla ^_^, mutta tuollaiset mokat näyttävät hieman huvittavilta. Osaaminenhan punnitaan käytännössä. Oikoluku on paikallaan aina!

   Poista