keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Lintsaamisesta sakkoa? 3.

25.3. HS


Ennätysmäärä vanhempia sai sakkoja koululastensa luvattomien poissaolojen vuoksi viime lukuvuonna Britanniassa. Sakkoja annettiin lukuvuonna 2012–2013 yhteensä 52 370 kappaletta.

Britanniassa viranomaiset voivat määrätä sakkoja perheille, joiden lapset pinnaavat koulusta tai ovat ilman lupaa poissa esimerkiksi lomailun vuoksi.

Monet perheet matkustaisivat mielellään koulujen loma-aikojen ulkopuolella, koska matkat ovat yleensä silloin halvempia.

Britannian hallitus on viime vuosina tiukentanut poissaolomääräyksiä ja nostanut sakkomaksun 60 puntaan eli 72 euroon.

Jos vanhemmat eivät maksa sakkoa neljän viikon kuluessa, se nousee 120 puntaan. Viime lukuvuonna 7 806 tapausta eteni aina oikeuteen saakka, ja myös sakko voi tuolloin yhä nousta.

Tavoitteena on vähentää poissaoloja, ja ne ovatkin tiistaina julkistettujen tilastojen mukaan laskussa. Poissaoloprosentti oli viime lukuvuonna 5,2.




Suomessa lintsaamisesta sakottamista on kokeiltu ainakin Lempäälässä, paina yllä olevia linkkejä.

Suomessa on oppivelvollisuus. 


Oppivelvollisen huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollisuus tulee suoritetuksi. Jos huoltaja laiminlyö velvollisuutensa valvoa oppivelvollisuuden täyttymistä, hänet voidaan tuomita sakkoon oppivelvollisen valvonnan laiminlyönnistä. (Opetushallitus)


Alakoulussa lintsaaminen yleensä loppuu heti, kun siihen puututaan. Joskus on jouduttu tekemään lastensuojeluilmoitus.

Mutta mitä sitten tehdään, kun lintsaaminen ei lopukaan? 

Ainakin OPH:n ohjeet ovat selvät. Huoltaja voidaan tuomita sakkoon oppivelvollisen valvonnan laiminlyönnistä. 

Mutta mitä sitten tehdään, kun kunta laiminlyö perusopetuksen järjestämisen sen alueella asuville oppivelvollisille?


Kunta on velvollinen järjestämään perusopetusta kaikille sen alueella asuville oppivelvollisille.  (Opetushallitus)


Lapset lintsaavat koulusta harvoin. Sen sijaan moni kunta tänäkin lukuvuonna on lomauttanut opettajansa ja lapset ovat jääneet ilman opetusta.



Opetusministeri Kiuru: Myönnetyt avustukset voidaan periä takaisin lomauttavilta kunnilta (Opetus- ja kulttuuriministeriö)


Enkeliporsas: Krista Kiuru, tuumasta toimeen!

5 kommenttia:

  1. Lintsaamisen sakottamisesta: koko homman tekee vielä monimutkaisemmaksi ilmiö, joka huomattiin Israelissa, kun päiväkodeissa alkoi olla ongelmana liian myöhään lapsensa hoidosta hakevat vanhemmat. Päiväkodeissa määrättiin sakko myöhästymisestä. Seurauksena myöhästymisien määrä KAKSINKERTAISTUI.

    Aikaisemmin ihmiset olivat hakeneet lapsensa ajoissa lähinnä sosiaalisesta paineesta. Kun myöhästymiselle laitettiin hinta, alkoivat vanhemmat suhtautua myöhästymiseen puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta. He kokivat ostavansa oikeuden tulla myöhässä (tiivistelmä, koko tutkimus[PDF]).

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti on sellainenkin ilmiö, että vanhemmat tekevät kaikkensa: lähettävät lapsen ajoissa kouluun, huolehtivat siitä, että aamulla on tarpeeksi aikaa suoriutua tarvittavista toimista ja jopa varmistavat, että lapsi menee siihen tai siihen bussiin. Ja puhuvat vakavasti siitä, että kouluun on mentävä ajoissa, se on oppilaan perustaitoihin kuuluva juttu. Asiasta puhutaan myös siten, että perhe ja koulun edustajat ovat kasvokkain.

    Sitten kuitenkin tulee koulusta viestiä, että lapsi lintsaa / myöhästyy toistuvasti / lähtee omia aikojaan koulusta. Miten menetellä, kun pitää itsekin lähteä töihin eikä voi aina olla vartioimassa esim. yläkouluikäistä ihmistä? Täytyisi luottaa, mutta tulokset ovat huteria.

    Sakkoa voisi toki määrätä ja sen sakon voisi sitten suoraan vähentää lapsen viikkorahoista tai harrastusrahoista tai muusta. En tiedä onko tällainen yleinen ongelma. Meillä on ollut vuoden ajan. Erittäin ikävä ilmiön myös perheelle, joka yrittää kaikkensa. Turhauttaa erittäin paljon, kun riittävät ohjeet on annettu mutta lapsi on niin häiriöaltis, että ties mitkä asiat voivat vaikuttaa myöhästymiseen, koulusta lähtöihin (onneksi harvinaisempia) jne. Miten motivoida lasta ja miten edes päästä hänen päänsä sisään, kun kaikki ohjeet ja muut on annettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ano...

      Murrosikä voi teettää lapsille monenlaisia ongelmia, joille vanhemmatkaan eivät aina voi mitään. Ainoa lohtu on, että murrosikäiset lapset vanhenevat ja järki tulee päähän pikkuhiljaa.

      Tuskinpa lintsaamisesta Suomessa aletaan sakottaa laajemmin.



      Poista
  3. Hyvä vertaus: lintsaaminen = lomautukset.
    Omituista on tämä valtio- ja kuntapäättäjien skitsofrenia. Opetusministeri sanoo selvää tekstiä lomautuksista. Tämä ei kuitenkaan estä Kirkkonummen kuntaa lomauttamasta, vaikka siellä on kunnanhallituksen puheenjohtajana Raija Vahasalo, joka myös johtaa eduskunnan sivistysvaliokuntaa.

    Opetustyöläinen

    VastaaPoista