torstai 6. lokakuuta 2011

Laki opetusryhmien koosta ja äkkiä!

HS 5.10.

OAJ vaatii lakia perusopetuksen ryhmien koosta

Opetusalan ammattijärjestö OAJ vaatii lakia perusopetuksen ryhmien koosta. Pelkät suositukset eivät asiassa järjestön mielestä enää riitä.

"Ammatillisessa koulutuksessa ja lukiokoulutuksessa on lisättävä lähiopetuksen määrää, ja korkea-asteen koulutuksessa on parannettava opiskelija-opettaja-määrien suhdelukua", painotti OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen Helsingissä keskiviikkona.

Lisäksi korkeatasoisen opettajankoulutuksen ja opetuksen laadun takaamiseksi Suomeen tarvittaisiin hänen mukaansa opettajanimikkeen suojaavaa opettajarekisteriä.

Luukkainen muistutti myös, että Suomessa koulutus, etenkin naisvaltaisilla aloilla, vaikuttaa palkkoihin selkeästi OECD:n keskiarvoa vähemmän.

"Koulutettujen, erityisesti naisten palkkaa on palkkatasa-arvon vuoksi lähdettävä ehdottomasti nostamaan", hän sanoi.

Jos blogillani olisi läpikantava teema, niin se olisi juuri luokkakoko.

Olen luokkakokosaarnamies. Poimin muutamia vanhoja blogikirjoituksiani aiheesta, kirjoitukset ovat ajankohtaisia edelleen.

Hyvä, että vihdoinkin myös OAJ ottaa tosissaan kantaa asiaan. Mitkään "maksimista tulee minimi"  - höpötykset eivät enää mene läpi. Kunnissa, mm. Vantaalla, täyttä häkää suunnitellaan siirtymistä inkluusioon ja lähikouluperiaatteeseen.

Kuka tahansa ihminen, joka käyttää alkeellista taskulaskinta, tajuaa, että moiset suunnitelmat tulevat kalliiksi. Silloin, kun erityisoppilaita aletaan ripotella lähikoulujen luokkiin, on varmistettava, että luokkakoilla on lakisääteiset ylärajat. Muuten apua tarvitseva erityisoppilas hukkuu suureen oppilasmassaan.

(Inhoan sanaa oppilasmassa, ihmiset ovat yksilöitä. Koululapsikin on ihminen.)

Painelkaa alla olevia linkkejä ja lukekaa.

Luokkakoille lakisääteinen lakiraja
Oppilaskin on ihminen, joka tarvitsee aikaa
Enkeliporsaan 16 visionomaista koulutuspoliittista teesiä selityksineen
Kankkulan kaivo
Pieni on kaunista
Höpö-höpöä opetusministeriöstä
Keskustelutilaisuus erityisopetuksesta
Hölmöläisten touhua
Henna Virkkunen - haloo!
Tuuli huulia heiluttaa

Olen opettajarekisterin perustamisen kannattaja.

Rekisteri nousi keskusteluissa pintaan valelääkärikohun aikana. Rekisteri estää työnantajan leikkiviroilla pelleilyn ja ketjuttamisen. Vanhemmat näkisivät rekisteristä, onko "sen oman mukulan maikka oikea maikka".

Opettajat rekisteriin
Otetaan kerrankin Ruotsista mallia

2 kommenttia:

  1. Mites asia on tällä hetkellä: montako erityisoppilasta voi olla normaalikokoisessa luokassa ilman kouluavustajaa saati erityisopettajaa ?

    VastaaPoista
  2. Rajaa ei ole.

    Mutta pitää ottaa huomioon, että on erilaisia erityisoppilaita. Esim. omassa koulussani on kolme erityisluokkaa eri-ikäisille lapsille, toisaalta luokissakin on erityisoppilaita.

    Luokassani ei ole koskaan ollut koulunkäyntiavustajaa. Olen saanut lainaksi avustajan pari tuntia per viikko. Nyt koulun kaikki kolme koulunkäyntiavustajaa on nimetty koulun kolmeen erityisluokkaan.

    VastaaPoista