maanantai 24. lokakuuta 2011

Korvat homeessa

YLE 24.10.

Koululaiset lakkoon homeongelmien takia Vähässäkyrössä

Tervajoella Vähässäkyrössä on aloitettu maanantaina koululakko. Tervajoen koulun ja Köpingin koulun oppilaat jäävät kotiin koulujen sisäilmaongelmien vuoksi. Lakon alkamisesta ilmoitettiin sunnuntaina kunnan päättäjille ja koulujen rehtoreille, mutta loppumisaikaa ei ole ilmoitettu.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Merja Rimpeläisen mukaan 80 prosenttia koululaisista jää tänään kotiin. Oppilaita on yhteensä 120. Koululaisten vanhemmat ovat tyytymättömiä kunnan toimiin ongelmien hoitamisessa. Esimerkiksi parakkien hankinnasta väliaikaistiloiksi ei ole vielä tehty päätöksiä.

- Lakko aloitetaan sen takia että kunnan päättäjät ovat viivytelleet homeasian käsittelyn kanssa. On luvattu että päätöksiä tehdään mutta ei ole tehty. Viimeisimmässä kunnanhallituksen kokouksessa päätöksenteko vain siirrettiin seuraavaan kokoukseen, sanoo Merja Rimpeläinen.

Vähänkyrön kunnan sisäilmatyöryhmä järjestää tiistaina infotilaisuuden koulun vanhemmille ja henkilökunnalle.

- Toivoisin että päästäisiin lopputulokseen joka johtaisi johonkin, että ratkaisuja tehtäisiin nopealla aikataululla. Tässä on kyse lapsien ja myös henkilöstön terveydestä ja tulevaisuudesta, Rimpeläinen painottaa.

Alkaa vaikuttaa siltä, että joidenkin kuntien päättäjät eivät kykene tai halua kuunnella asukkaitaan.

Osa Suomen kunnista on alkanut käyttää  yrityselämän termejä ja toimintatapoja. Unohdetaan helposti, että kunnan työntekijöillä ja viranhaltijoilla on palvelutehtävä kuntalaisiin nähden. Kunta on kuntalaisia varten. Kuntalaisten yli ei saa kävellä.

Koulujen homeongelmissa opettajia ei juuri koskaan kuunnella. Ei auta, vaikka homeelle altistunut opettaja esittää lääkärintodistuksensa. On opettajia, jotka ovat joutuneet vaihtamaan työpaikkaa homeen takia. Pahimmassa tapauksessa opettamisesta ei tule enää yhtään mitään, on mentävä sairaseläkkeelle.

On nurinkurista, että vanhemmat joutuvat ottamaan järeät keinot käyttöön. Lapset joutuvat pelinappuloiksi.

Vanhemmat toimivat oikein, koululakko on oikein. Kukaan isä tai äiti ei halua uhrata lapsensa terveyttä väliinpitämättömyyden vuoksi.

YLE: Vähänkyrön kunnan tekninen johtaja Saara Vuorinen toteaa, että mitään uutta kerrottavaa ei oikein kunnan puolelta ole.

Saara Vuorinen, miten olisi edes julkinen pahoittelu tai anteeksipyyntö? Koulujen homeongelmat on hyvinvointivaltiomme häpeätahra. "Olen pahoillani" on tyhjää parempi.

YLE: Vanhempainliitolta tuki Vähänkyrön homelakolle

- On sietämätöntä, että tietoa homekouluista pimitetään. Vanhempien syvä huoli lapsista ja koulun henkilökunnasta on otettava tosissaan. Rehellisyydellä ja avoimuudella pääsemme vaikeassa tilanteessa pisimmälle, painottaa vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila.

Tuomas Kurttila puhuu jälleen kerran asiaa. Hän on herramies, minusta pimittäminen on samaa kuin valehtelu.

YLE: Vanhempainliitto muistuttaa, että maan hallitus on leikkaamassa ensi vuoden talousarviosta valtionosuutta ja -avustusta oppilaitosten perustamiskustannuksista.

Nyt leikitään lasten terveydellä.

Kirjoitin asiasta parisen viikkoa sitten: Homekouluilla vempuloidaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti