keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Facebook ja mantelitumake ja sen harmaan massan määrä

Löysin tämän upean kuvan selitteineen psychenet-sivustolta. Sieltä löytyy hieno kappale, "Tuntevat aivot".

MTV 2.11.

Facebook todennäköisesti muuttaa aivoja

Erilaiset sosiaalisen median palvelut saattavat muuttaa ihmisten aivoja ja vaikuttavat todennäköisesti myös tosielämän sosiaalisuuteen.

Internetin on jo pitkään uumoiltu muuttavan aivoja jollakin tavalla. Uusi brittiläinen tutkimus tuo arveluille entistä enemmän todistusaineistoa, kertoo Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Aivokuvausten perusteella tutkimusryhmä on löytänyt suoran linkin Facebook-kavereiden ja tiettyjen aivon osien koon välillä.

Näillä aivojen osilla on kytkös sosiaaliseen kanssakäymiseen, muistiin ja autismiin.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences -tiedelehdessä. Siinä tutkittiin 125 lontoolaisen opiskelijan 3D-aivokuvia.

Enemmän ystäviä, enemmän harmaata ainetta

Tutkijat laskivat kokelaiden Facebook-kavereiden määrän ja tutkivat myös heidän niin sanotun tosielämän ystävä- ja kaveriverkoston.

He löysivät vahvan yhteyden Facebook-kavereiden määrän ja aivojen tiettyjen osien harmaan aineen määrän välillä.

Harmaa aine on mielentoimintojen välttämätön osa.

Liityin Facebookiin jälkijunassa. Pitkään en keksinyt Facebookille mitään käyttöä. Ollessani pari vuotta sitten yhteysopettajaristeilyllä Itämeren laineilla pari jykevää opettajatoveriani ihmetteli, miksi olen Facebookissa, mutta en käytä sitä.

Sen jälkeen aktivoidun.

Nyt olen järkyttynyt. Onko Facebook muuttanut aivojani?

Olen 55-vuotias. Voiko miltei muumion aivot enää kehittyä?

MTV: He löysivät vahvan yhteyden Facebook-kavereiden määrän ja aivojen tiettyjen osien harmaan aineen määrän välillä.

Harmaa aine on mielentoimintojen välttämätön osa.

Tosielämän ystävien ja Facebook-kavereiden määrän välillä oli myös selvä yhteys.

Onko aivojeni harmaan massan määrä kasvanut?

On aivan hämmästyttävää, että on olemassa vahva yhteys Facebook-kaverien määrän ja aivojen tiettyjen osien harmaan aineen määrän välillä. Tarkistin juuri, että minulla on 145 FB-kaveria. Riittääkö tämä määrä mihinkään? Kaverini ovat pääosin sellaisia, jotka oikeasti tunnen jollakin tasolla.

Ihmeellistä on, että monella ystävälläni, koulu- tai opiskelu- tai muuten vaan kaveri, ei ole FB-tiliä ollenkaan. Jäävätkö he jostain paitsi? Miten käy heidän aivojen tiettyjen osien harmaan aineen määrän suhteen?

MTV: Mantelitumake on yksi aivojen osa, jolla havaittiin yhteys ystävien määrän kanssa. Mantelitumakkeen toiminta liittyy tunnereaktioiden muistamiseen.

En ole tiennyt, että minulla on päässäni mantelitumake (tai sitten olen vain nuokkunut lukion biologian tunneilla). Elimen nimi on suorastaan ihastuttavan hellyttävä, mantelitumake.

En pidä itseäni minään tunne-elämän kehtona. Toisaalta joskus joku on sanonut, että "Kai-Ari, ota rauhallisesti. Kuuntele". Ilmeisesti minullakin on jonkinlaista tunne-elämää. Ainakin pystyn kiihtymään.

MTV: Kolmella muulla aivojen alueella havaittiin yhteys ihmisten Internet-verkostojen koon kanssa, mutta ei tosimaailman ystävien kanssa.

Olen sen verran vanhanaikainen mies, että uskon tosielämän ystävien merkityksen olevan suurempi kuin virtuaalimaailman ystävien. Ja ovatko FB-kaverit virtuaalikavereita? Toisaalta minäkin pyörin blogeissa ja Facebookissa ajallisesti hyvin paljon.

Varmaan internet vaikuttaa meihin ja muuttaa meitä. Yksi esimerkki on hakulukunopeus, olen oppinut lukemaan ja hakemaan tietoa www-sivujen tekstistä ällistyttävän nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti