torstai 10. marraskuuta 2011

Kadonneitten kenkien tapaus

YLE 10.1.

Pikkukoululaiselta vietiin kengät koulun käytävältä oppitunnin aikana - koulu ei suostunut korvaamaan vahinkoa. Nyt apulaisoikeusasiamies on puuttunut asiaan.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja arvostelee Helsingin kaupungin opetusviraston menettelyä asiassa, jossa se ei ollut korvannut koulusta kadonneita oppilaan kenkiä.

Oppilaan äiti oli vaatinut Helsingin opetusvirastolta vahingonkorvausta, kun hänen lapsensa uudet kengät olivat kadonneet koulun aulasta oppitunnin aikana. Oppilaat eivät saaneet käyttää tai säilyttää ulkojalkineita opetustiloissa.

Helsingin kaupungin hallintolakimies oli päättänyt olla myöntämättä kengistä vahingonkorvausta.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan asiaan puuttuminen herättää ihmetystä.

Miksi ihmeessä koulun pitäisi korvata kadonneet kengät? Ymmärtääkö Pajuoja, minkälainen korvausruljanssi hänen hätiköidystä puuttumisestaan voi syntyä?

Kirjoitin kouluissa tapahtuneista varkauksista aivan äskettäin, ks. Kouluvaras.

Jo rikosilmoituksia kadonneista tai varastetuista tavaroista tehdään vuosittain valtavia määriä. Rikosilmoitetut varkaudet ovat vain jäävuoren huippu, hyvin harva huoltaja viitsii tehdä kadonneesta tavarasta rikosilmoitusta.

Mikäli korvausjärjestelmään mentäisiin, kuntiin pitäisi kuntiin palkata leegio työntekijöitä hoitelemaan korvausvaateita kaikkine paperisotineen. Kalliiksi kävisi.

YLE: Oppilaat eivät saaneet käyttää tai säilyttää ulkojalkineita opetustiloissa.

Mikäli jalkineita pidettäisiin jaloissa oppituntien aikana tai säilytettäisiin luokissa, pölyn määrä luokissa moninkertaistuisi. Pölyä ja epäpuhtauksia kulkeutuu opetustiloihin aivan riittävästi jo nyt. Moni koulu on homekoulu. Teknisen käsityön luokassa keuhkoihin tunkeutuu ilmassa leijuvaa puupölyä.

Luokat olisivat epäsiistejä. Siivoamisen määrä lisääntyisi ja siivoaminen olisi hankalampaa.

YLE: Apulaisoikeusasiamies Pajuoja katsookin päätöksessään, että myös opetustoimella oli mahdollisuus korvata vahinko ja että sitä olisi pitänyt selvittää jo kantelijan korvausvaatimuksen johdosta.

Opetustoimi saa rahansa verovaroista. Kaikki korvaukset olisivat suoraan pois lasten opetuksesta tai koulun tukitoimista. Turhaa luulla, että rahaa tippuisi jostain lisää.

YLE: Koulujen on myös luotava riittävän turvalliset olosuhteet, jotta koululaisten omaisuus olisi turvassa.

Kouluista ei voida tehdä vankiloita. Miten luotaisiin sellaiset olosuhteet, että omaisuus olisi muka turvassa? Hyvä esimerkki on myymälävarkaudet. Vaikka kuinka lisätään vartijoita ja turvakameroita, niin varkaudet eivät lopu. Kyllä varas aina keinot keksii, varas on aina edellä.

Oikea turvallisuus lähtee aivan muusta kuin turvakameroista. Kasvatus lähtee aina kotoa, koulun kasvatus on enää vain korjaavaa ja syventävää kasvatusta.

Aivan varmaa on, että yksittäisellä koululla ei ole rahaa korvata oppilailta kadonneita tavaroita.

Hyvä, kun edes opetus pystytään järjestämään säädyllisesti.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. siihenaikaan kun mä kävin koulua niin KAIKKIA muita kenkiä sai käyttää sisällä koulusa paitsi kumisaappaita koska ne hikoaa,EIKÖ siivoojia enää ole kouluissa ollenkaan kun mukamas pölyä tulee laittioille,voi herranjestas tätä nykymaailmaa

   Poista
  2. On se kumma sitten kun AIKUISTEN kurssilla voi tömistellä bootseilla suoraan soralta sisään eikä pölise yhtään!
   Sanosin lapsilleni että kengät jalkaan tai kouluun ei tarvi mennä,EI munkaan kouluaikana tarvinnu riisua kuin KUMISAAPPAAT koska ne hiostaa!

   Poista
 2. vaikka lopputulema olisikin kallis koululle ja veronmaksajille..
  SILTI koulu vastaa alaikäisen varusteista ellei niitä voi sijoittaa esim lukittuun vaate/varustekaappiin TAI tuoda luokkaan (vaikkei jalassa pidettäisikään!) valvonnan alaisiksi.
  Niinhän se koulu vastaa koko pienestä oppilaastakin koulupäivän ajan.

  VastaaPoista
 3. Ano...

  fillarit...mopot...kännykät...raha...

  hmmm...oletko valmis nostamaan kuntasi veroäyriä tai vähentämään lapsesi koulupalveluja...

  uppoamaton suo...

  yleensä yhteiskunnassa varas vastaa...

  (muuten...luokka ei ole varustevarasto, vaan oppimiseen suunniteltu pedagoginen tila)

  VastaaPoista
 4. En nonseeraa edellistä, mutta olemmeko kouluissamme oppilaita varten vai itseä ja "mun kavereita" varten?

  VastaaPoista