tiistai 8. marraskuuta 2011

Haistakaa jo home!

Vartti 8.11.

Lapset siirretään pois Lintuvaaran homeisesta koulusta

Espoon Lintuvaaran alakoululaiset siirretään toisiin toisiin koulutiloihin, koska koulurakennuksessa on laajoja kosteus- ja homevaurioita. Koulun kuntoa on selvitetty syksyn mittaan kattovuotojen vuoksi.

Koulun home- ja kosteusvauriot ovat todennäköisesti laajoja. Epäpuhtauksia kulkeutuu sisäilmaan koska rakenteet vuotavat. Puutteellinen ilmanvaihto puolestaan heikentää epäpuhtauksien poistumista sisätiloista. Koululaiset ja koulun henkilökunta on siirrettävä toisiin tiloihin mahdollisimman pian.

Lintuvaaran koulu peruskorjataan ja laajennetaan vuonna 2014 tai 2015. Espoo ei aio aikaistaa korjaustöiden aikataulua.

Suomessa ei ole koskaan ollut niin paljon rahaa ja varallisuutta kuin nyt. Espoo on Suomen rikkaimpia kuntia.

Silti osa kouluista hajoaa käsiin. Koulujen peruskorjauksia lykätään vuosi vuodelta tai korjaukset tehdään hutiloiden. Moni koulu homehtuu huonojen korjausten takia.

Vartti: Epäpuhtauksia kulkeutuu sisäilmaan koska rakenteet vuotavat.

Kuka omakotitaloasuja antaa kattonsa vuotaa?

Miksei kouluja tarkasteta kunnolla säännöllisesti?

Miksi Suomen kunnissa rehottaa väliinpitämättömyys?

Vartti: Lintuvaaran koulu peruskorjataan ja laajennetaan vuonna 2014 tai 2015. Espoo ei aio aikaistaa korjaustöiden aikataulua.

Espoon kaupungilla on edessä melkoinen selittäminen oppilaiden vanhemmille. Mikäli korjaus- ja laajennustyöt aloitetaan vuonna 2014, oppilaat joutuvat olemaan evakossa viisi-kuusi vuotta. Nyt aloittanut ekaluokkalainen ei koskaan palaa korjattuun kouluun, vaan siirtyy suoraan yläkouluun.

Suomi näyttää olevan pullollaan homekouluja, miksi vanhemmat ovat hiljaa?

Opettajat opettavat kouluissaan vuosikymmeniä, homekouluissakin. Altistumisen vaara on suuri.

Pari karmivaa esimerkkiä:

Helsingin Uutiset 6.8.

Homekoulu romahdutti opettajan terveyden

Hiidenkiven peruskoulussa Tapanilassa työskennellyt opettaja joutui jättämään työnsä jatkuvan sairastelukierteen päätteeksi.

Vuoden 2009 lopulla sairauslomalle jäänyt opettaja on edelleen määräaikaisella kuntoutustuella.

Sisäilmasta koitui monenlaista vaivaa: opettajalla oli päivittäin kovaa yskää, äänen käheytymistä ja kovia päänsärkyjä. Lisäksi hän sai rintakehäänsä verenpurkaumia ja kasvot olivat riemunkirjavat.

Lopulta yskät äityivät niin pahoiksi, että hän yski verta ja mahanesteitä.

– Kun sanan yskä mainitsee, se ei aiheuta minkäänlaista reaktiota, mutta jos se menee sille tasolle kuin minulla allergiakohtauksissa, niin sille pitäisi olla ihan oma termi, opettaja sanoo.

Kannattaa lukea Helsingin Uutisten jutun perässä olevaa keskusteluketjua.

Palkkatyöläinen 1.10.

"Pahinta oli asennoituminen, kun valituksiin ei uskottu"

Hengitystievaivoja, sitkeää kuivaa yskää, sivuontelo-, silmä- ja korvatulehduksia, ihottumaa ja jatkuvaa lämmönnousua. Oireita oli yhä useammalla Karhulan Hiidenkirnun erityiskoulun henkilökunnan jäsenellä. Työpaikkaterveydenhuoltoa ja kuntaa painostettiin, mutta vuodet vierivät…
Nyt Metsäkulman koulun opettajainhuoneessa olevan viisikon tarina on surullinen.

Erityisluokanopettaja Pirjo Mäkelä on vetäytynyt joksikin aikaa pois pelistä, hän kieltäytyy syömästä lääkkeitä voidakseen hoitaa työnsä koulussa. Koulunkäyntiavustaja Päivi Nivell on sairastunut astmaan ja on sairaslomalla. Hänen kollegansa Maria Eerola odottaa lähetettä lääkärille. Rehtori Ulla Tiaisen niveloireita syytä selvitetään.

Palkkatyöläinen: "Pahinta oli asennoituminen, kun valituksiin ei uskottu"

Olen kuullut useamman kuin kerran, "Kuntamme työntekijät ovat kuntamme suurin voimavara". Kuinka irvokasta sanahelinää...

Palkkatyöläinen puhuu aikapommista:

 – Huonoon kuntoon menneitä seiniä on maalattu, katastrofi on lakaistu hetkeksi piiloon. Mutta olemme nähneet jäävuoresta vasta huipun.

Asioita peitellään härskisti niin monella tasolla.

Kaikki tietävät, että kuntien rahat eivät yksin riitä homekoulujen korjaamiseen. Viimeaikaiset päätökset osoittavat, että valtio lipeää tietoisesti vastuusta. Homekoulujen korjauksiin suunnatut rahat ovat naurettavan pieniä.

Tulevaisuudessa korjaukset tulevat vieläkin kalliimmaksi.

Harva on huomannut, että olemme vaivihkaa siirtyneet lähes puhtaaseen tasaveroon. Vain kymmenesosa verokertymästä on enää progressiivista.

Valtionveron progressiota on lievennetty vuosi vuodelta, mikä on aiheuttanut suuria paineita kuntien veroäyrien korottamisiin. Poliittisten paineiden takia kuntien päättäjät eivät ole valmiita nostamaan kunnallisverotuksen tasoa.

Tasaveron tie vie kunnallisten palvelujen kurjistumiseen. Haluavatko suomalaiset kurjistaa perusopetusta ja julkista terveydenhoitoa?

Perusopetuslain mukaan oppilailla on oikeus terveeseen ja turvalliseen ympäristöön.

Valtio ja kunnat rikkovat surutta lakia.

1 kommentti: