maanantai 31. lokakuuta 2011

Vantaalla iso poru erityisopetuksesta

Art Lasky vs James Braddock 1935
YLE 31.10.

Erityisopetuksesta syntyi äänekäs kiista Vantaalla

Uusi perusopetuksen suunnitelma siirtäisi erityisoppilaat keskitetystä koulutuksesta lähikouluihin. Ajatus on nostanut kovaa vastustusta niin oppilaiden, vanhempien kuin erityisopettajienkin keskuudessa. Kaupungin mukaan erityisopetus kohenisi.

- Mielestäni suunnitelma on jopa parempi kuin nykyinen systeemi, koska erityisopetus siirretään lapsen luo lähikouluun. Se vähentää lasten bussi ja taksimatkoja, sanoo perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo.

Erityisopetuksen resurssit ja henkilöstö ohjattaisiin lähikouluihin ja koulut saisivat halutessaan perustaa erityisoppilaille oman ryhmän. Veromäen koulussa työskentelevä erityisopettaja Jonna Pellonpää tyrmää lähikouluopetuksen, koska ryhmissä olisivat kaikki alueen erityisoppilaat.

- Ryhmissä olisi eri ikäisiä oppilaita, erilaisia diagnooseja ja vielä erilaiset, mukautetut opetussuunnitelmat. Liian paljon erilaisuutta yhden tai kahden ihmisen sitä hallita ja opettaa, Pellonpää sanoo.

- Meillä on tästä myös huonoja esimerkkejä, jos samanlaiset lapset ovat samassa ryhmässä. Jos on vaikka kymmenen lasta, joilla kaikilla on puheentuottamisen vaikeutta, niin sitä leikkikaveria joka osaa puhua ei ole saatavilla tueksi, vastaa Kalo.


Ymmärrän erityisopettajan huolen.

Erityisopettajat ovat huolissaan resursseista. Niin minäkin.

Pellonpää sanoo, että suunnitelman mukaan, vaikka lähikouluissa erityisluokat säilytettäisiinkin, opetusryhmistä muodostuisi liian heterogeenisiä.

"Liian paljon erilaisuutta yhden tai kahden ihmisen sitä hallita ja opettaa."

Pellonpää on jopa liiankin optimistinen, tuskin hän saa tulevassa lähikoulussaan luokkaansa rinnalleen toista erityisopettajaa.

Kaupungin mukaan erityisopetus jopa kohenisi. Väite on kova.

Lähikouluperiaateluonnoksen mukaan erityisopetuksen osaamiskeskukset hajautetaan ympäri kaupunkia, osaaminen leviää ja synenergiaedut hävitetään. Erityisopettajat tulevat olemaan yleisopetuksen kouluissaaan aika yksin.

YLE: Nelosluokkalainen Julian Mertens on ollut Veromäen erityisluokalla kaksi vuotta. Hän vaihtoi koulua, kun opintie nousi lähikoulussa pystyyn.

Julian Mertens ei haluaisi takaisin lähikouluun.

- Se oli kauhea paikka, koska minua kiusattiin siellä. En kuulunut sinne tyhmien ryhmään enkä fiksujen. En kuulunut mihinkään ryhmään, Mertens kertaa näkemystään vanhasta koulustaan.


Pelko on aiheellinen. Omassa koulussani on kolme alueellista erityisluokkaa. Jouduimme pari vuotta sitten tehostamaan välituntivalvontaa yhteentörmäysten takia.

Moni isä tai äiti taas pelkää, että lapsi ei tule saamaan riittävästi apua.

YLE: Vantaan opetuslautakunta käsittelee uutta perusopetussuunnitelmaa marraskuun 7. päivä. Hankkeen vastustajat ovat keränneet suunnitelman vastaisen adressin, joka on luovutettu opetuslautakunnalle.

Opetuslautakunnalla on miettimistä. Lausuntoja on rustattu kilokaupalla, kantaa on otettu suuntaan jos toiseen.

Minua häiritsee suunnitelman kustannusneutraalius.

Kun tehokkaat erityiskoulut pääosin lakkautetaan,  pitäisi hajautettuun erityisopetukseen satsata. Erityisopettajia ei saa jättää tuleviin lähikouluihinsa yksin ongelmineen.

Erityisoppilasta ei saa jättää heitteille.

Moni "kouluuudistus" on tehty ketunhäntä kainalossa, uudistuksen idea onkin ollut säästö. Kuka takaa, ettei muutaman vuoden päästä, kun kohu on laantunut, taas säästettäisi?

Vantaan Sanomat: Vantaa murehtii huikeaa velkaansa vaalien jälkeen

Vantaan kaupunki nostaa surutta velkaa, vaikka velkapotti on kasvamassa nykyisestä reilusta 800 miljoonasta yli 1 300 miljoonaan euroon vuoteen 2015 mennessä.

Jokaista asukasta kohden – vauvasta vaariin – velkaa on silloin lähes 6 400 euroa. Jo nykyinen asukaskohtainen velka, reilut 4 000 euroa, on suurten kaupunkien kärjessä.


Kuten olen aikaisemminkin todennut, luvut ovat aivan kaameita, miltei "kreikkaluokkaa".

Luonnollinen kysymys on: Miksi lähikouluperiaateluonnos lanseerattiin juuri nyt?

Ajoitus on erittäin mielenkiintoinen.

4 kommenttia:

  1. Eli koska erityisoppilaita kiusataan normaalikouluossa, heidät pitää eristää omiin laitoksiinsa. Tulen surulliseksi tällaisia kommentteja lukiessani.

    VastaaPoista
  2. Mistä laitoksista sinä puhut? Koulut eivät ole laitoksia.

    Peesasin oppilas Julian Mertensiä, jos hän pelkää, hän pelkää.

    Moni erityiskoulu toimii jo nyt ns. tavallisen koulun yhteydessä. Ei oppilaita eristetä kenestäkään nytkään.

    Erityiskoulut ovat siksi olemassa, että erityisoppilaat saavat siellä hyvää ja asiantuntevaa opetusta.

    Suosittelen sinulle pientä opintokäyntiä johonkin vantaalaiseen erityiskouluun. Voi olla, että sen käynnin jälkeen sinä oletkin iloinen.

    Täysin kiusaamisvapaata kouluvyöhykettä ei ole keksittykään. Kouluissa pyritään vähentämään kiusaamiset minimiin.

    VastaaPoista
  3. Minustakin surullista luettavaa,kätkettyä syrjintää. Lähikoulu-uudistus toteutetaan juuri nyt ( se olisi pitänyt jo aikapäiviä sitten uudistaa...), koska jo lakimuutoksenkin perusteella lähikoulu on ensisijainen opetuksen antopaikka. Jos nyt säälitellään "yksin" jäävää erityisopettajaa, niin miksi kummassa ei säälitä kasapäin syrjäytettyjä lapsia? Miksi lapsilla ei saisi olla oikeutta olla terveiden ikätovereiden kanssa?

    VastaaPoista
  4. Ihmiset jotka puhuvat kätketystä syrjinnästä eivät tiedä mistä puhuvat. Oma poikani on ollut erittäin tyytyväinen pienryhmän oppilas Veromäessä. Häntä ei olla tähän päivään mennessä kiusattu. Neurologimme Pertti Rintahaka sanoi, että nykyinen tilanne on vaikutuksiltaan verrattavissa terapeuttiseen tukeen, ja voin omalta osaltani ja poikani osalta vahvistaa tämän väitteen. Intergrointia Veromäessä on harjoitettu aina, luokat on suunniteltu tarkoituksenmukaisesti oppilaslähtöisesti, ei epä-pedagogisen ja maantieteellisen lähikouluajattelun perusteella.

    Olisi kiva saada kommentoijien nimet esiin, niin voisin hieman valaista heille, millainen konkreettinen "uhka" ja "ihmisoikeuden riisto" erityisopetuksessa on kyseessä; ei se näy pojassani muutoin kuin parantuneena keskittymisenä ja jaksamisena. On illalla voimia olla lähialueen kavereiden ja harrastusten parissa.

    Laitoksiin karkoittamisesta ei ole kyse.

    Ystävällisin terveisin,

    Vesa Haapala

    VastaaPoista