torstai 11. elokuuta 2011

"Hän tekee kaiken sen, mitä joku muu ei tee"

YLE 9.8.

Rehtorin pestistä on tullut kaatoluokka


Rehtorin tehtävät herättävät yhä vähemmän kiinnostusta kouluissa. Avoinna olevaa rehtorinpaikkaa hakee nykyisin vain muutama kelpoisuusehdot täyttävä hakija. Rehtoreiden etujärjestön nokkamiehen mukaan rehtorin toimenkuva on hajonnut, eikä työaika enää riitä töiden tekemiseen.

Jyväskylän Cygnaeus-lukion käytävät ovat vielä autiot mutta koulun rehtori Ari Pokka on jo paikalla valmistelemassa alkavaa kouluvuotta. Suomen Rehtoriyhdistyksen puheenjohtajanakin toimiva Pokka tarkkailee rehtorin työtä näköalapaikalta. Hän tietää myös syyn siihen, miksi rehtorius ei kiinnosta.

-Jokainen järkevä ihminen miettii vastaako ajankäyttö, palkkaus ja vastuu keskenään toisiaan. Ja minä väittäisin, että oman ajan hallinta on yksi keskeisiä syitä siihen, miksi nuoret ja vähän varttuneemmatkin miettivät, kannattaako tähän pestiin lähteä.


Tilanne on ollut jo pitkään sellainen, etta avoinna olevaan paikkaan hakee vain muutama kelpoisuusehdot täyttävä hakija. Vaikeinta taitaa olla, kun rehtoreita haetaan yläkouluihin.

En usko, että syynä olisi rehtoreiden palkkaus.

Rehtoreista on tullut sylkykuppeja.

Kunnat ovat siirtäneet paljon päätäntävaltaa kouluille. Yksi syy on, että monessa kunnassa on sivistysviraston henkilökuntaa supistettu. Kaikenmaailman liplappua pitää täyttää, kun koulun tasolla byrokratian määrä on kasvanut.

Vielä 1980-luvulla rehtorit jakoivat hyvää, nyt he joutuvat tekemään myös ikäviä päätöksiä.

Kunnat siirtävät mielellään säästöt koulun tasolle. Helpointa on kiristää tuntikehystä eli vähennetään oppitunteja. Koulun rehtori jouttuu miettimään, kuinka vähennys tehdään, vähennetäänkö tuki- ja tai jakotunteja, otetaanko kerhotunnit pois. Kun opettajilta leikataan palkkaa, rehtori koetaan helposti nylkyrinä. Jos mikään ei auta, joudutaan vähentämään henkilökuntaa. Rehtori on se henkilö, joka joutuu katsomaan irstisanottavaa opettajaa silmästä silmään.

Rahan kanssa puljaaminen ei ole kivaa silloin, kun rahaa on vähän. Koko ajan pitää miettiä riittävätkö rahat budjettivuoden loppuun asti.

Monesta rehtorista on tullut koppiorja, hyvä, kun koko miestä tai naista näkyy. Pedagoginen johtajuus jää monelle haaveeksi. Isossa koulussa rehtori etääntyy oppilaiden arjesta, kun rehtorin omia opetustunteja on hyvin vähän. Moni pikkuoppilas ei enää välttämättä tiedä, kuka on koulun rehtori tai mitä rehtori tekee koulussa.

Nykyreksit joutuvat ottamaan vastaan ryöppyjä vanhemmilta. Rehtori "suodattaa" asiattomimmat hyökkäykset, niin ettei opettajan tarvitse kaikkea kuulla. Jos koulussa tapahtuu jotain todella ikävää, rehtori joutuu sitä lehdille selittelemään.

Rehtorin työpaineita on yritetty jakaa. Esim. kotikunnassani Vantaalla on siirrytty koulun suunnitteluryhmistä koulun johtoryhmiin. Johtoryhmä koostuu muutamasta halukkaasta opettajasta. Suuri ongelma on, että vaikka vastuuta ja päätäntävaltaa saatiin hieman jaettua useammalle henkilölle, vastuu ja palkkaus ei tässäkään tapauksessa kohtaa, ei ollenkaan. Johtoryhmän jäsen saa minimaalisen yhden palkkaluokan korvauksen, mikä ei tee ryhmän jäsenyydestä houkuttavaa.

Tulevaisuudessa todennäköisesti koulun tasolla johtajuutta tullaan jakamaan laajemmin. Nykytilanne alkaa olla kestämätön. Yhden ihmisen showlla ei nykymaailmassa enää pitkälle pötkitä.

Kaikesta huolimatta Pokka vakuuttaa viidentoista rehtorivuoden jälkeenkin tekevänsä tyytyväisenä työtään.

-Tämä on yksi kouluelämän hienoimpia töitä. Kaikkine pienine vastuksineen ja ongelmineen.


Onneksi joku kokee rehtorin työnsä vielä noin. Reksit paiskivat töitä silloin, kun minä olen vielä kesälaitumilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti