sunnuntai 7. elokuuta 2011

Opettajille lisäpalkkaa hankalista oppilaista?

HS 7.8.

Sunnuntaisuomalainen: Yhä useampi opettaja saa lisäpalkkaa hankalista oppilaista

Hankalien oppilaiden opettamisesta maksettavia palkanlisiä saa vastaisuudessa yhä useampi opettaja. Opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd) mukaan valtio aikoo antaa lisää rahaa perusopetukseen kunnissa, joissa on esimerkiksi maahanmuuttajia.

Kunnat voivat käyttää lisärahoja hankalien lasten opettamisesta opettajille maksettaviin lisiin. Asiasta kertoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen.

Hankalien lapsien opettamisesta maksetaan erityistä lisää jo nyt kymmenissä kunnissa. Lisää sanotaan haasteellisen luokan lisäksi.

Luokan haasteellisuutta opettajalle lisää esimerkiksi se, että luokassa on huonosti suomea puhuvia maahanmuuttajia tai oppilaita, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Myös suuri ryhmäkoko voi lisätä haasteellisuutta, kuten sekin, että vanhempiin täytyy pitää erityisen paljon yhteyttä.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ennakoi Sunnuntaisuomalaisessa, että haasteellisen luokan lisän maksaminen yleistyy nopeasti. Päätäntävalta lisän maksamisesta kuuluu kunnille.


Toivottavasti Gustafssonin sana pitää.

Vantaalaisena opettajana, jolla on ollut haastavia oppilaita luokassaan iät ja ajat, olen ihmetellyt, miksei moista rahaa ole ennen jaettu. Parhaimmillaan luokassani on ollut kuusi maahanmuutajaoppilasta ja liuta erityisoppilaita päälle. Mitään lisäkorvausta ei herunut. Luokassa ei ollut edes avustajaa.

Tulevaisuudessa erityisoppilaita integroidaan tavallisiin luokkiin yhä enemmän, ja aivan varmaa on, että rahaa ei liikene lisää päteviin koulunkäyntiavustajiin. Pysyvä samanaikaisopetus erityisopettajan kanssa jäänee myös haaveeksi.

Ihmeellistä on, että luokkakoko ei ole vaikuttanut palkkaukseen.

Jos teet enemmän työtä, saat samaa palkkaa kuin muutkin opettajat. On aivan sama onko opettajalla 10 tai 30 oppilasta. Jossain vaiheessa suurten kuntien opettajat yrittivät saada aikaan oikeudenmukaisen korvauksen suurista luokista, mutta silloin suurin osa opettajista opetti pikkuluokkia, eikä asia edennyt puusta pitkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti