torstai 25. elokuuta 2011

Ottaa pattiin


Koulumme kenttä laitettiin isolla rahalla kuntoon muutama vuosi sitten. Kenttä on ilmeisesti ennen ollut vetistä suontapaista aluetta. Vesi jäi kentälle laajoiksi lammikoiksi lillumaan, koska ojat eivät vetäneet.

Urheilukentän pohja aukaistiin valtavilla koneilla ja kunnostettiin perinpohjin. Kentän reunalle laitettiin korkeat metalliaidat. Paikalle tuotiin neljä uutta hienoa jalkapallomaalia verkkoineen.

Verkkoja katkottiin sytkäreillä niin, että pallot viuhahtelivat läpi isoista reistä. Nyt kesällä ennen koulun alkua verkot uusittiin. Pidin ensimmäiset liikuntatunnit viime maanantaina ja ihastelin upeita vihreitä maaliverkkoja. Kun aloimme siirtää maaleja paikoilleen, huomasin, että jo joku oli ehtinyt sytkäreineen paikalle.

Masentavaa.

Mikä nuorta ihmistä vaivaa, kun tullaan polttelemaan verkkoja rikki? Kenttää käyttää ahkerasti iltaisin myös Vantaan Jalkapalloseura.

Koulun yläpihalla on hieno asfaltoitu koriskenttä. Lapset pelaavat kentällä ahkerasti korista välituntisin ja myös kouluajan ulkopuolella. Olen joutunut vaihtamaan korisukkia tiuhaan tahtiin ilkivallan takia. Viimeeksi hankin rautaiset ulkokorissukat. Nekin rikottiin. Rikkojilla täytyi olla työkalut mukanaan.

Pitääkö antaa periksi ja antaa olla? Ei ilmoiteta rikkoutuneista futisverkoista, ei vaihdeta revittyjä korisukkia.

Maanantain ensimmäiset liikuntatunnit ovat ilkeitä, koska ensin pitää käydä läpi urheilukenttä. Katsoa, ettei alueelta löydy rikottuja pulloja. Kerran huomasin, että maalivahdin alueella hiekan läpi pilkotti lasinsiru. Kun tarkastelin lähemmin, huomasin, että veskarin alueelle oli hiekan alle piilotettu useita pullonpohjia. Veskari dyykatessa maahan olisi voinut repiä verisuoniaan auki oikein kunnolla.

Koulussamme on OAJ:n opettajille tarkoitettu "Pieni laillisuusopas", sellainen taskupainos. Liikunnanopetus on jollain tavalla lainsuojattoman hommaa. Tapahtuu lähes mitä vain opettaja vedetään vastuuseen. Jos luistinrataa ei ole huollettu ja radalta löytyy roska, johon oppilas luistelee ja loukkaantuu pahasti, opettaja viedään vastuuseen, ei esim. kentän omistaja, kunta.

Perusteluina aina on, että opettajan on ennen kuin oppilaat päästetään kentälle, tarkastettava kenttä.

Siksi aamutunneilla teen pienen tarkastuskierroksen kentällä, ettei niitä rikottuja pulloja tai lasinsiruja löydy. Talvisin teen luistelukierroksen ja noukin erkan ja mailanpalat ja kaikenmaailman karkkipaperit pois.

2 kommenttia:

  1. Niinpä. Murrosiässä poikien aivoissa tapahtuu se kuuluisa brainstorming. Paluu mm. arvoasioissa 2-4-vuotiaan tasolle.

    VastaaPoista
  2. Pari vuotta sitten meillä oli mielenkiintoinen veso-koulutus. Kaikki Länsi-Vantaan maikat kuuntelivat uusimpien aivotutkimusten tuloksia.

    Murrosiän aivomyllerrys on aivan valtava. Ennen on luultu, että synnytyksessä olisi suurin myllerrys.

    Ihmisiän YLIVOIMAISESTI suurin myllerrys päässä tapahtuu murrosiässä, mikä tullaan tulevaisuudessa ottamaan huomioon opetuksessakin.

    VastaaPoista