torstai 11. elokuuta 2011

Lisää taito- ja taideaineita?

http://www.abstractdigitalartgallery.com/

HS 11.8.

Ministeri Gustafsson lupasi kouluun lisää taito- ja taideaineita

Naantali. Opetusministeri
Jukka Gustafsson (sd) lupaa lisää taito- ja taideaineita kouluihin. Päätös asiasta tehdään tämän hallituskauden aikana.

Gustafsson puhui torstaina Naantalissa järjestetyssä Presidenttifoorumissa.
Ministeri korosti, että taidetta ja kulttuuritoimintaa pitäisi ajatella kaikilla politiikanaloilla.


"Taide ja kulttuuri eivät siis kuulu vain omaan kapeaan sektoriin, vaan niillä on laaja ja merkittävä vaikutus koko yhteiskunnassa, ihmisten hyvinvoinnissa ja kestävän ja viihtyisän elinympäristön luomisessa."

Jukka Gustafsson on aloittanut vauhdikkaasti. Odotan aiheesta mielenkiinnolla tarkempia linjauksia.

Alakoulussa taito- ja taideaineita on riittävästi. Vain liikuntaa on liian vähän. Osa oppilaista alkaa olla rapakunnossa. Liikuntaa pitäisi olla 4 viikkotuntia läpi peruskoulun.

Ongelma on yläkoulussa ja lukiossa. Liian varhain oppilas saa valita pois musiikin tai kuvataiteen, jotka kuuluvat kaikille ihmisille.

Viime vuosina meillä on keskitytty liian kapea-alaiseen koulutukseen. On korostettu tehokkuutta tai voi olla, että taka-ajatuksena on ollut kasvattaa "tykinruokaa" työelämän palvelukseen.

Olen aivan varma siitä, että tulevaisuudessa tarvitaan esim. insinöörejä, jotka ovat perehtyneet kunnolla musiikkiin tai kuvataiteeseen. Tarvitaan uusia "poikkitieteellisiä tai -taiteellisia" innovaatioita. Koneita kasataan halvemmalla kuin meillä.

Uniikki käsityö on vahvassa nousussa. Yksi uusi oppiaine peruskouluun voisi olla artesaanitaito, jossa yhdistyisi sekä käsityö että kuvataide.

Tietenkin Gustafssonin kulttuuriavauksesta tulee kova poru. Koska raha opetuksessa ei riitä kaikkeen, niin jotain on otettava pois. Parilla viikkotunnilla peruskoulussa opetusta voidaan kyllä huoleta lisätä, kansainvälisesti ajatellen suomalaisten lasten koulupäivä on hyvin lyhyt.

Kaksi "turhantuntuista oppiainetta" meillä kyllä on, vava ja tt. Vava-tunneilla oppilaat saavat valita keinotekoisesta tarjottimesta haluamansa kurssin, tarjotin on usein melkoista väkisin kasattua sillisalaattia. Tt-tunneilla opettajan pitäisi opetttaa jotain valinnaista taito- tai taideainetta, mutta usein ko. tuntia pidetään jonkinlaisena reservituntina. Tehdään mitä sattuu, mikä on jäänyt tekemättä.

Ensi alkuun riittäisi aivan hyvin, kun luovuttaisiin näistä kahdesta teennäisestä oppiaineesta ja sijoitettaisiin nämä tunnit vaikka liikuntaan. Yläkouluun pitänee kait antaa lisäresurssia, jotta kaikki oppilaat saisivat nauttia sekä musiikista että kuviksesta.

Elokuva- ja mediakasvatus on jäänyt aivan lapsipuolen asemaan. Yläkouluun voisi aivan hyvin järjestää ko. kursseja. Hesarin artikkelin kuvassa Jukka Gustafssonin vieressä istui Peter von Bagh, mikä siirsi ajatukseni elokuvan suuntaan. Tosiasia kumminkin on, että nykyihminen viettää median ääressä varmaan puoli elämäänsä.

2 kommenttia:

 1. Tuleva kässänope16. elokuuta 2011 klo 2.34

  Vielä lapioin muutamat pakolliset kurssit OKL:n tarjonnasta ja joulun kieppeillä lähden suoraan km-paperit taskussa teollisuuteen...

  Menettäjiä on: miehiä kaipaava koululaitos, jatkotukimuksesta kiinnostunut yliopisto, oma vapaa-aika ja pitkät lomat

  Voittajia on: teollisuus mihin saadaan yleisteknisesti orientoitunut ihmistieteen osaaja, oma mielenterveys, palkkapusssi

  VastaaPoista
 2. Kässäope...näin se polkka juuri käy...onneksi nykytutkinnot antavat valmiuksia moneen...

  Varmaaan parasta noista noista kolmesta voitosta on se palkkapussi...

  VastaaPoista