perjantai 5. elokuuta 2011

Tervetuloa kouluun

Iltalehti 4.8.

Jo neljäs kerta tälle kesälle - vandaalit iskivät rajusti kouluun

Pohjanlammen alakoulu Jyväskylässä on joutunut ilkivallan kohteeksi useaan otteeseen tänä kesänä.

Viime yönä Pohjanlammen koululle tehtiin poikkeuksellisen iso hyökkäys. Yhteensä 22 luokkahuoneen ikkunat rikottiin ja seiniä töhrittiin graffiteilla.

- Ikkunat oli lyöty voimalla rikki, sillä luokkahuoneet ovat aivan täynnä lasinsirpaleita. Aika karultahan tämä koulu nyt näyttää, kertoo koulun rehtori Petri Palve.

Myös rakennuksen ulkoseiniä sotkettiin spraymaalilla.

- Ne olivat lähinnä sellaisia isoja tageja. Tällä kertaa seiniä ei pahasti töhritty, mutta ikkunoita rikottiin paljon, Palve kertoo.

Pitää toivoa, että rikolliset saadaan kiinni. Toivottavasti Pohjanlammen koulu saadaan korjattua ennen koulun alkua.

Koulun rehtori sanoo, ettei tiedä syitä ilkivaltaan. Hän toteaa, että koulu on jonkinverran katveessa.

Tuttua puhetta. Oma kouluni, Pähkinärinteen koulu, on pariin otteeseen joutunut ilkivalta-aallon uhriksi. Vahingot olivat pienempiä kuin Pohjanlammen koulussa.

Koulustani löytyy myös katvealueita. Aina silloin tällöin nuoriso viettä viikonloppuisin aikaa koulun alueella. Katvealueille on asennettu turvakameroita, jotka ovat hillinneet ilkivaltaa merkittävästi.

Ensimmäinen ilkivalta-aalto kohdistui kouluumme, kun kunnan koulujen talonmiehet saivat kenkää. Sitä ennen kouluissa oli sekä talonmies että vahtimestari, nyt enää kouluisäntä. Talonmies asui koulullamme, mikä ehkäisi ilkivaltaa.

Muistan hyvin, kun talonmies ihmetteli, että "mitä ihmeen säästöä siitä syntyy, kun hän saa kenkää". Minäkin ihmettelin sitä. Talonmiehen palkka oli hyvin pieni, ja palkasta vähennettiin talonmiehen asunnon vuokra. Rahaa ei käteen paljon jäänyt.

Talonmies toi kouluun yhteisöllisyyttä. Talonmiehen sanaan oppilaat uskoivat. Nyt kouluissa hilppaa "kaikenmaailman ulkoistettuja ihmisiä", jotka eivät kiinnity enää kouluun.

Yhteisöllisyyden puute riivaa koko yhteiskuntaa. Kaikki eivät enää koe koulua "meidän koulunamme", oman kylän kouluna.

Vaikea Pohjanlammen koululla tapahtunutta ilkivaltaa on selittää. Oman koulun järjetön tuhoaminen lisää oppilaissa turvattomuuden tunnetta. Terve koululainen kiinnittyy kouluunsa ja pitää koulustaan.

3 kommenttia:

  1. Minä luulen, että joku virkamies voisi vastata juttuusi muullakin kuin talousperusteella. Tämmöisissä tapauksissa keksitään usein erilaisia aatteellisiakin selityksiä, kun ei kehdata puhua vain rahasta. - Tervetuloa takaisin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kari! Lomat on kohta lomittu...

    VastaaPoista
  3. Mukavaa, että porsas on palannut kotiin. Ikävä kauden avaus.

    VastaaPoista