sunnuntai 7. elokuuta 2011

Luokkakoille lakisääteinen yläraja

Yle 21.7.

Opetusministeri supistaisi kouluverkkoa


Kouluverkkoa on karsittava, jotta se vastaisi paremmin tulevien ikäluokkien kokoja, sanoo uusi opetusministeri Jukka Gustafsson. Hänen mukaansa hallituksen tavoitteena on lakkauttamisista huolimatta pienentää perusopetuksen ryhmäkokoja. Säästöjä haetaan esimerkiksi lukioiden ja ammattikoulujen yhteistyötä lisäämällä.

Gustafsson (sd.) ei kuitenkaan kirjaisi tarkkoja luokkien kokorajoituksia sellaisenaan lakitekstiin. Hän ottaisi mallia päiväkotimaailmasta, jossa ohjaajien ja lasten suhde on hieman väljemmin määritelty.

- Tällä hetkellä erityisesti alaluokkien opetuskoot vaihtelevat suuresti. Tavoitteena on tiukka normitus, jolla suurista ryhmistä päästään eroon, mutta jos lailla määrätään tarkka koko, siitä tulee helposti sekä minimi että maksimi, Gustafsson sanoo Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.



Uutinen on jäänyt kesälaitumillani pimentoon.

Uusi opetusministerimme on aloittanut ihanan reippaasti. Perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämistavoitteet ovat suoranaista mannaa riviopettajalle.


Minimi-maksimi-mantraan en yhdy. Mitään porsaanreikää koulun järjestäjille eli kunnille ei saa jättää. Jos oppilasmäärä luokassa nousee yli rajan, opettajalle on maksettava siitä korvaus.


Olen aikaisemmissa blogikirjoituksissani esittänyt, että realistiset maksimiluokkakoot peruskoulussa olisivat:


- 1.-3. luokat 20 oppilasta
- 4.-9. luokat 24 oppilasta


Alarajaa en asettaisi.


Gustafssonille - parasta tiukkaa normitusta on asettaa perusopetuksen ryhmäkoille lakisääteinen yläraja.


Kouluverkon supistamisen suhteen kannattaa olla varovainen. Koskaan ei tiedä, milloin ja missä räjähtää vauvabuumi.

2 kommenttia:

  1. Öööööö, opettajalle korvaus isosta luokkakoosta? Opettajan vai lasten takiako niitä luokkakokoja pitäisi pienentää? Minusta olisi tärkeämpää saada isoon luokkaan toinen aikuinen tai mahdollisuus jakotuntien käyttöön enkä sallisi... Luokanopettajalle jakotunnit kai tarkoittaisivat enemmän tunteja ja niin myös palkkaa. Vaikka toisaalta ei kai sitä raskaan työn lisääkään vastustaa voi, kun ne luokkakoot kumminkin ovat suuria olleet.

    Nyt kuitenkin olen kuullut suunnitelmasta lopettaa valtionapu alle 50 oppilaan kouluille. Nythän tuki ei ole koulukohtainen, mutta helppokos sinne on alennus laittaa - ennenhän pienet koulut saivat enemmän. Tarkoitus on siis kuitenkin päinvastainen, nimittäin suurentaa luokkakokoja eikä pienentää.

    Laitanpa sinulle joukkopostaukseni, jonka olen laittanut nyt kesän aikana kaikille, joilla törmään tuohon sanatarkistukseen:

    'Aloitin kampanjan tuota kommentointia tosi paljon hidastavaa kirjaintarkistusta vastaan. Bloggerissa on nykyään oma roskapostintorjuntaohjelma ja ainakin minulla se suodattaa tosi hyvin roskat pois. Eli mene hallintatilaan, sieltä asetukset, josta kommentit ja siellä *Näytetäänkö sanavahvistukset kommenteissa?* ruksi kohtaan ei näytetä:) Se nopeuttaisi kommentointia tosi paljon, kiitos jo etukäteen.

    Itselle vaivalloisempi, mutta käyttäjäystävällisempi tapa kontrolloida kommentteja on kommenttien tarkistus ennen julkaisua.'

    VastaaPoista
  2. Inkivääri: "Öööööö, opettajalle korvaus isosta luokkakoosta? Opettajan vai lasten takiako niitä luokkakokoja pitäisi pienentää?"

    Yleensä opettajan ja lasten etu on yhteinen. Mitä pienempi opetusryhmä on, sitä enemmän aikaa jää yksittäiselle lapselle.

    Olet oikeassa siinä, että luokkiin pitäisi saada toinen aikuinen "haastavia oppilaita" varten. (Inhoan sanaa haastava, koko ajan kehitellään uusia opetusalan sanoja, kun joku vanha on kulunut tai sille on tullut tiettyä painoalastia.) En usko, että niihin toisiin maikkoihin tulee rahaa.

    Jakotuntien suhteen olen kanssasi yhtä mieltä myös. Viime vuonna koulussani ekalla luokalla oli vielä 4 jakotuntia, nyt enää yksi. Joskus koulun oppilasmäärä on oppilaille epäedullinen, mikäli halutaan pitää pienet luokat.

    Toinen vaihtoehto koulussani olisi ollut yhdistää luokkia suuremmiksi, niin niitä jakotunteja tulisi. Nyt opettajat kustantavat pienet luokat omasta palkkapussistaan, kun ei tarvitse maksaa heille jakotunneista.

    Näin se menee. Opettajan ja lapsen etu on siis yhteinen.

    VastaaPoista