maanantai 12. syyskuuta 2011

Virhe


Vasen linssi - oikea linssi?

Kun tulin tänään aamulla kouluun, sain "noottia". Minulla on ilmeisesti lukihäiriö, joka on aktivoitunut iän karttuessa.

Vantaan sivuilta:

Suunnitelmien mukaan Jokirannan, Honkapuiston ja Viertolan koulut yhdistyisivät 1.8.2012 ja koulu toimisi nykyisissä Jokirannan ja Viertolan kiinteistöissä. Lisäksi erityisluokkakeskittymiä purettaisiin Veromäen, Kivimäen, Mikkolan, Rekolanmäen ja Ylästön kouluista. Kaupunkitasoisiksi palveluiksi jäisi yhteensä nykyisen 192 luokan sijaan 41 luokkaa (5 TOI-luokkaa, 6 autistiluokkaa, 13 harjaantumisluokkaa, 4 polikliinista luokkaa, 6 Etappiluokkaa, Peltolan koulun Viertolan vastaanottokoti ja 6 Paja-luokkaa).

Edellytyksenä uudenlainen resurssien jako

Jos erityisluokkakeskittymät puretaan, voidaan noin 150 ryhmän erityisluokanopettajaa ja 100 laaja-alaisia erityisopettajia vastaava resurssi jakaa kaikkien koulujen käytettäväksi. Täten jokainen koulu saisi eritysopettajan kutakin 80 oppilasta kohden. Tällä hetkellä kouluissa on 1 laaja-alainen erityisopettaja 250 oppilasta kohden. Uudistus jakaisi tuen resurssit siten, että lähikoululla on mahdollisuus saada lisäopettajia siten, että tuki voidaan järjestää omalla lähikoululla.

Erityisluokkien määrän koulu päättäisi itse annettujen resurssien ja oppilasrakenteen pohjalta.

Tulkitsin tekstin väärin.

Käsitin, että 150 erikoisluokanopettajaa + 100 laaja-alaista erityisopettajaa (yht. 250 erityisopettajaa) olisivat kaikki varsinaisista erityiskouluista. Näin ei ole. Lukuun sisältyvät myös "tavallisten koulujen" erityisopettajat, siis kaikki vantaalaiset erityisopettajat.

Käytin kirjoituksessani omaa kouluani esimerkkikouluna, koska muista kouluista en tiedä riittävästi.

Koulussani on noin 400 oppilasta, 3 erityisluokkaa opettajineen ja 2 laaja-alaista erityisopettajaa.

Koulumme erityisopettajakiintiö on täynnä, koska meillä on jo omasta takaa 5 erityisopettajaa. Esitin blogikirjoituksessani, että kouluumme tulisi 3 erityisopettajaa lisää. Toivottavasti apulaisrehtoriamme, joka on myös erityisopettaja, ei lasketa kiintiöön mukaan.

400 : 80 = 5

Koulussamme on 3 koulunkäyntiavustajaa, jotka toimivat pääasiassa kolmessa erityisluokassamme. Mikäli luokkiin jalkautetaan erityisoppilaita, oletan, että saamme lisää koulunkäyntiavustajia.

Olen pahoillani aiheuttamastani mielipahasta.

2 kommenttia:

  1. Riittääkö laaja-alaisista tulevaisuudessa apua enää tavallisille oppilaille?

    VastaaPoista
  2. Olet sikäli jäjillä, että laaja-alaisten opettajien suhteellinen aika ns. tavallisille oppilaille on vähentynyt.

    Syynä on erityisoppilaiden määrän kasvu ja maahanmuuttajataustaisten lasten määrän kasvu. Kouluissa, joihin on sijoitettu erityisluokkia, asia näkyy parhaiten.

    Muutenkin koulun tukipalveluja on vähennetty. Puheopetusta kouluissamme ei enää anneta samoja määriä kuin ennen. Varsinaista puheopettajaa en ole nähnyt vuosiin.

    Koululääkärin vierailut ovat vähentyneet selvästi, mikä on heikentänyt tiettyjen sairauksien ennaltaehkäisyä, vrt. selkäsairaudet.

    Ennen hammashoitaja kävi viikottain purskututtamassa oppilaiden suita fluoritabletein. Oppilaiden hampaskalustoissa on kohta reikiä kuin lapsilla muinoin 60-70-luvuilla.

    Omassa koulussani, jossa on nelisensataa oppilasta on siis kaksi laaja-alaista erityisopettajaa, mikä on aika vähän. Olen ajatellut, että sopiva realistinen määrä olisi kolme laaja-alaista erkkaopea malliin 1-2, 3-4 ja 5-6, pari luokka-astetta per erkkamaikkaa siis. Töitä kyllä riittäisi.

    Sitä en tiedä, mikä on tilanne maaseudulla pikkukunnissa. Oletan, että tilanne on heikompi.

    VastaaPoista