torstai 8. syyskuuta 2011

Pikkutytöistä pikkuhutsuja

Iltalehti 8.9.

TV-katsojat kauhistuivat: 3-vuotias lapsimissi puettiin prostituoiduksi

Televisiokanava TLC on saanut valtavan palauteryöpyn lasten kauneuskilpailusta kertovan Toddlers and Tiaras (Taaperoita ja tiaroja) -sarjan jaksosta. Katsojat järkyttyivät kohtauksesta, jossa 3-vuotias Paisley tepastelee catwalkilla ilotytöksi puettuna.

Tytön minihame, pitkät saappaat ja vatsan paljastava toppi on kopioutu Julia Robertsin Pretty Woman -elokuvassa käyttämästä asusta. Roberts esitti filmissä Vivian-nimistä prostituoitua.

Ohjelmassa näytetään myös kauneuskilpailun yleisöä. Heistä moni on pikkuneidin asusta innoissaan, mutta näky myös järkyttää.

- Julia Roberts näyttelee Pretty Womanissa ilotyttöä. En ikinä tekisi tuollaista pienelle tytölleni. En ikinä, päivittelee yksi äiti. Hänen mukaansa lapsimissien vanhemmat saavat jo muutenkin tarpeeksi kielteistä palautetta, ja tällaiset tempaukset tuhoavat heidän mainettaan entisestään.

Ymmärrän äitejä, jotka pukevat tyttäriään pikkuprinsessoiksi. En millään ymmärrä äitejä, jotka pukevat tyttäriään pikkuhutsuiksi.

Joskus vanhemmat sallivat 10-13 -vuotiaat pikkutyttönsä tulla kouluun "täydessä sotisovassa" meikkeineen, pissarajaminihameineen ja mustine sukkineen. Kyllä lapsien pitää saada olla lapsia myös pukeutumisessa. Olen alkanut ymmärtää maita, joissa käytetään asiallista koulupukua.

TV alkaa olla korahteleva ja sairas.

Käytetään melkein mitä keinoja tahansa katsolukujen tähden, tarkoitus pyhittää keinot. Suomen television sairain esimerkki taitaa olla "Big Brother", joka on samalla yksi suosituimmista lasten- ja nuortenohjelmista. TV on pullollaan nöyryytysohjelmia. Tulee mieleen keskiaikaiset jalkapuut, silloin sentään syljeskeltiin rehdisti ihmisten päälle, todennäköisesti syystä. Nyt ihmiset menevät televisioon vapaaehtoisesti syljettäviksi.

Opettaja, kysy huviksesi, kuinka moni luokkasi oppilas katsoo säännöllisesti "Isoa Veljeä". Voit yllättyä.

Kun alakouluikäinen oppilas pukeutuu pikkuhutsuksi, opettajan on hyvin vaikeaa ottaa asiaa puheeksi. Oppilas ei pidä ollenkaan, jos opettaja alkaa päsmätä pukeutumisesta. Vielä vaikeampaa minun on puhua asiasta tytön äidille, joka on synnyttänyt ja kasvattanut ko. tytön. En kehtaa.

Pitäisikö kouluille luoda jonkinlainen pukeutumiskoodisto? Mikä on sopivaa mikä ei?

2 kommenttia:

 1. Minä olen jo kauan ymmärtänyt maita, joissa käytetään koulupukua, mutta huomaan jääväni hyvin yksin ajatuksen kanssa - nyt sentään kaksin, hyvä sinä! Silloin tällöin otan asian esille tuttavapiirissäni eikä se tosiaankaan ole saanut kannatusta8]

  En ymmärrä aikuisia, jotka lähtevät mukaan siihen harhaan, että pukeutuminen on sama kuin identiteetti. Mielestäni tilanteen mukaiset pukeutumispakot nimenomaan vahvistavat nuoren omaa identiteettiä, hän oppii elämään erilaisissa rooleissa, joita elämä tuo ja olemaan silti oma itsensä.

  Useimmitenhan nuorisoryhmän mukaan pukeutuminenkin on vain tilanteenmukaista itseasiassa, ei siinä aina mukavuus ratkaise puhumattakaan taloudellisesta tilanteesta. Ei tulisi mieleen laittaa sellaisia vaatteita ellei niitä olisi kaveripiirissä - useinhan siellä on joku edelläkävijä, jonka mukaan muut sitten hiihtelevät.

  Identiteetti asuu korvien välissä eikä sitä voi riisua pois. Nuorella ja nuorella aikuisella se ei ole edes vielä muotoutunut vaan on enemmän tai vähemmän hukassa ja siksi sitä koitetaan vaatetuksella vahvistaa - ehkä enemmän ryhmäidentiteettiä kuin sitä ihan ikiomaa.

  Meidän aikuisten tehtävä on lohduttaa ja auttaa nuorta ymmärtämään, että ei, et ole vielä valmis sinä eikä sinun vielä tarvitsekaan olla, anna itsellesi aikaa kasvaa ihmisenä...

  Laitan sinullekin tämän kesällä jakelemani joukkopostauksen, kun sinulla on tuo kirjaintarkistus, vielä hankalampi jälkeenpäin pompsahtava malli. Aika moni sanookin, että se on unohtunut päälle, kun ei sitä omastaan itse näe:*Aloitin kampanjan tuota kommentointia tosi paljon hidastavaa kirjaintarkistusta vastaan. Bloggerissa on nykyään oma roskapostintorjuntaohjelma ja ainakin minulla se suodattaa tosi hyvin roskat pois. Eli mene hallintatilaan, sieltä asetukset, josta kommentit ja siellä *Näytetäänkö sanavahvistukset kommenteissa?* ruksi kohtaan ei näytetä:) Se nopeuttaisi kommentointia tosi paljon, kiitos jo etukäteen.

  Itselle vaivalloisempi, mutta käyttäjäystävällisempi tapa kontrolloida kommentteja on kommenttien tarkistus ennen julkaisua. *

  VastaaPoista
 2. PS. toivottavasti te opettajat ette ota tosissaan kaikkia tuollaisia vastauksia, joskus nuorelle on helpompaa valehdella. Sen takia oikeastaan ei kannattaisi kyselläkään lapsilta sitä, etteivät he joudu valehtelemaan myös aikuisille...

  Siis oikeesti: meidän lapset eivät katsoneet salkkareita kuin joskus mummon luona - siis todella joskus. Kuitenkin kaksi kolmesta ei koulussa vaan sanonut mitään eli ei kertonut ei katsovansa ja nuorimmainen oli sujuvasti kertonut katsovansa ja hän se minullekin ylpeänä ilmoitti mummon kanssa katsoneensa, ei siis ihan valehdellutkaan:) Nyt kun ovat isoja ei kukaan halua katsoa sitä - eikä kyllä bbtaloakaan. Siitä olin yllättynyt, kun joku äiti kiirehti kotiin kokouksesta, jotta ennättää katsoa; kun kysyin asiasta, hän kertoi katsovansa sitä poijan kanssa ja poika oli meidän kaksosten ikäinen, kaksoset oli jo siihen aikaan nukkumassa...

  En edes tunne muita aikuisia kuin mummoja, jotka salkkareita katsovat ja lisäksi lapsia... Eikö sitä kehdata tunnustaa? Jos sitä katsovat enimmäkseen lapset niin eikö se olisi syytä lopettaa pikapuoliin?

  VastaaPoista