maanantai 12. syyskuuta 2011

Lyötyä lyödään

Iltalehti 12.9.

Syrjäytymässä olevilta nuorilta ollaan viemässä rahat

Syrjäytymistä ehkäisevän etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan määrärahat kutistuvat valtiovarainministeriön budjettiesityksessä 5,5 miljoonaan, alle puoleen nykyisestä.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas) mielestä valtiovarainministeriön ehdotus on ristiriidassa hallitusohjelman kanssa, jossa tähdätään nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen ja etsivän nuorisotyön laajentamiseen koko maahan.

- Nuorison työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön rahojen leikkaamista pitää korjata budjettiriihessä, Arhinmäki linjaa.

Ministeri uskoo, että tilannetta saadaan parannettua.

- On leikkauksia, jotka tulevat kalliiksi. Nuorisotyöllä estetään vielä suurempia kuluja tulevaisuudessa, hän sanoo.

Karmeata riskipeliä, taas otetaan niiltä, joilla on vähän. En ymmärrä, miksi ei  tajuta ennaltaehkäisevän työn merkitystä.

Suomessakin köyhyys ja syrjäytyminen periytyy, mikä on tulevaisuuden kannalta äärimmäisen vaarallista.

Työpajatoiminta pitää elossa syrjäytymisvaarassa olevien nuorten mahdollisuuksia päästä kiinni opiskeluun tai työelämään. Toivottomuuden tilassa lilluminen ilman opiskelu- tai työpaikkaa eristää ihmisiä yhteiskunnan toiminnoista. Varsinkin nuoret miehet eivät jaksa odottaa sitä ensimmäistä vakituista työpaikkaa vuositolkulla, viina ja vaara alkavat vetää puoleensa.

Suomessa ei vielä ole vihaisten miesten liikehdintää kuten vaikkapa Yhdysvalloissa tai Iso-Britanniassa on. Liikehdintä voi suuntautua rikollisuuteen (vrt. huumekauppa lieveilmiöineen) tai suoraan yhteiskunnalliseen toimintaan (vrt. brittimellakat). Mellakat voivat aluksi olla päämärätöntä mellastelua ja ryöstelyä. Jossain vaiheessa siirrytään organisoituun toimintaan.

Syrjäytyminen on ääriliikkeiden kasvualustaa.

Epäoikeudenmukaisuudesta sikiää äärivasemmistolaiset ja -oikeistolaiset liikkeet ja rasismi, mikä on syrjäytyneiden nuorten kannalta ymmärrettävää. Miksi suunnitelmallisesti syrjäytetyt nuoret hyväksyisivät epäoikeudenmukaisen kohtelunsa? He eivät ole syyllisiä omaan tilaansa.

Tätä rataa suomalainen yhteiskunta alkaa oirehtia kunnolla.

2 kommenttia:

  1. Toisaalta, oliko totta uutinen, että Kotkan seudulla nuorisotyöttömiä on kuutisen sataa, mutta työntekijöistä on huutava pula? Sitä miettii kyllä, että millähän ehdoilla töihin pitäisi mennä, toisaalta nuorilla on epärealistinen käsitys palkoista...

    VastaaPoista
  2. En aivan tiedä Kotkan tilannetta. Mutta Suomessa on sellainen tilanne, että työ ja tarjonta eivät kohtaa.

    Yksi syy on juuri syrjäytyminen. Monet työtehtävät vaativat koulutusta.

    Enää ei ole sekatyömies ammattinimikettä. Tämän päivän sana on koulutus, jota syrjäytyneillä ei ole riittävästi.

    Varmaan niitä työtä vieroksuviakin nuoria löytyy.

    VastaaPoista